zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вегетативно-съдовата дистонияВегетативно-съдовата дистония

Постоянната умора е един от признаците на заболяването.

Според терапевтите, признаци за тази болест има при 80% от хората.

здраве.bg

Симптомите й не са смъртноносни, но са най-малкото твърде неприятни: редуване на усещане за студ и горещина, притъмняване пред очите (особено след резки движения), къркорене в стомаха, пресъхване на устата от вълнение, мрачно настроение, упадък на силите, повишена умора, леко пребледняване или зачервяване. През пролетта поради по-честите промени в атмосферното налягане тези симптоми се променят по няколко пъти на ден, а организмът и без това е изтощен от авитаминозата.

Вегетативно-съдовата дистония нарушава работата на целия организъм. Вегетативната нервна система отговаря за работата на всички вътрешни органи и поддържането на хомеостазата - равновесието на вътрешната среда на тялото.

Това заболяване често възниква в детството при емоционално неустойчиви и тревожни деца. Страдащите от него деца са капризни, обидчиви, зле понасят натоварването в училището и физическото напрежение.

Причините за възникването на заболяването все още не са изяснени докрай. Предполага се, че то е резултат от наследствена дисфункция на вегетативните центрове на главния мозък, който се задълбочава под въздействието на емоционалните претоварвания, хормоналните пренастройки на организма или резките смени в климата.
Някои от децата, с възрастта и натрупването на жизнен опит, престават да боледуват.

При възрастните хора дистонията често протича по-тежко и по-болезнено – с виене на свят, припадъци, пристъпи на задух и вегетативни кризи. Заболяването се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Вегетативно-съдовата дистония носи чертите на различни заболявания: психологични, неврологични, кардиологични, съдови.
За лечението на леките и средни форми помагат пълноценният сън, разумната физическа активност, рационалното хранене, отказването от вредни навици.
Само около 1/3 от пациентите се нуждаят от лечение при невролог.

В по-напредналите стадии се назначава медикаментозно лечение (съдови, ноотропни препарати и лекарства, отстраняващи нервната възбудимост)....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.