zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитнесът е полезен, но само ако е с мярка!



Фитнесът е полезен, но само ако е с мярка!

Изгарянето на мазнините и укрепването на мускулите са двете страни на една монета.

здраве.bg

Всяко година, когато започнем да усещаме наближаването на лятото, все повече от нас се сещат, че може би е време да побързат към залата за фитнес. Но защо всъщност отиваме там и с какво ще се занимаваме – с изгарянето на мазнините или с натрупването на мускулен релеф? Често някои доста разпространени заблуди пречат на нашия иначе похвален опит да укрепим здравето си, като поспортуваме...

Заблуда №1: За отслабването са необходими аеробика, каланетика, а не тренажори.

Отслабването зависи не от названието на спорта, а от честотата на пулса по време на тренировка. Ако работите с пулс 130-160 удара в минута, това означава, че правите тренировка за издръжливост. Именно тя способства за изгарянето на мазнините. Когато пулсът е над 170-175 удара - това вече е силова тренировка, която ще ви позволи да натрупате мускули.
Висок пулс можете да постигнете и в басейна и по време на степ-аеробика. Колкото по-рядко се занимавате със спорт, толкова по-често ще бие сърцето ви. Ако при заниманията по аеробика се задъхвате, потите се и преплитате крака, не може да става дума за никакво изгаряне на калориите – вие всъщност тренирате силата си (при това не по-най-полезния за сърцето начин).

Заблуда №2: На тренажорите не се отслабва.

Тренажорите всъщност са различни и съответно дават различно натоварване. Повечето хора тренират на т.нар. силови тренажори. За да увеличите пулса до 170 и повече удара, ще трябва да повишите и тежестта, но тази тренировка не може да продължи повече от 40 минути и ще ви умори изключително много. За изгаряне на мазнините се нуждаете от тренажор с по-ниско тегло, на който ще можете да направите 15-30 повторения, а след това кратка почивка преди следващата серия.

Заблуда №3: Ако спортувам, мускулите ми ще се увеличат твърде много!

Когато водите заседнал начин на живот, мускулите постепенно атрофират. Натоварвайки ги във фитнеса, вие способствате единствено за тяхното леко увеличаване. През първите 6-9 месеца големите мускули...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.