zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мобилните телефони - по-вредни от цигарите!?Мобилните телефони - по-вредни от цигарите!?

31 март 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Мобилните телефони могат да убият много повече хора от тютюнопушенето или азбеста, твърди авторитетен хирург, цитиран от в. "Индипендънт" (Independent).

Д-р Вини Курана - водещ неврохирург и онколог от клиниката "Майо" (Mayo Clinic), получил 14 награди за 16 години, твърди, че хората трябва да избягват използването на мобилни телефони винаги когато това е възможно. Той настоява производителите им да предприемат незабавни мерки за намаляване на радиацията.

Резултатите си д-р Курана публикува в сайт за мозъчна хирургия, а трудът му се разглежда за публикация в професионално научно списание. Той ги прави на базата на анализ на над 100 изследвания върху ефекта от мобилните телефони.

Те показват, че използването на мобилен телефон десет или повече години може да удвои опасността от рак на мозъка.

Д-р Курана изтъква, ме ако индустрията и властите не предприемат незабавно решителни мерки, случаите на злокачествени мозъчни тумори ще се увеличат в целия свят през следващите 10 години.

Очаква се тази опасност да има много по-масови последици за здравето на хората от азбеста и тютюнопушенето, пише Вини Курана. Той основава заключението си частично на факта, че използващите мобилни телефони са три пъти повече от пушачите.

Тютюнопушенето убива около 5 млн. души в света годишно. Асоциацията на мобилните оператори във Великобритания изтъкна, че неговото изследване не е балансиран анализ на всички публикувани трудове и противоречи на изводите на СЗО и на над 30 независими научни изследвания.

В началото на тази година френските здравни власти препоръчаха мобилните телефони да се използват по-рядко от децата. В Германия също излезе официална препоръка да се ограничат разговорите по мобилни телефони по здравни съображения.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.