zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високото кръвно наистина често се предава по наследствоВисокото кръвно наистина често се предава по наследство

28 март 2008, actualno.com
още новини от actualno.com


Проучване, провеждано в продължение на 54 години, доказва вероятността поколенията на хипертоници също да бъдат засегнати от заболяването.

Отдавна фамилната анамнеза за артериална хипертония е считана за важен рисков фактор. Лекарите от Университета "Джон Хопкинс" твърдят, че вече разполагат с огромно количество данни, доказващи неговото влияние.

Още през 1947 г. започнало изследването на 1160 пациента, наблюдавани впоследствие в продължение на 50 години. Лекарите не просто са използвали събрана информация, а са имали възможността да класифицират данните и да извлекат максималното от тях. За тези случаи е отразена и фамилната анамнеза по отношение проблемите с кръвното налягане. В хода на провеждането нараствал и процентът на засегнатите.

Специалистите отдават значение също на възрастта, в която артериалното налягане става проблем. Колкото по-рано се появява той при родителя, толкова по-рано са и очакваните проблеми сред поколението. Именно на последното трябва да се обръща внимание и лица, в чиито семейства има артериална хипертония, следва да бъдат преглеждани редовно за наличието на такава.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.