zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресията: женската версия



Депресията: женската версия

здраве.bg

... колкото по-рано, толкова по-добре.

За много от работещите хора е характерен астенодепресивния синдром – една от най-леките форми на депресията, възникваща поради постоянното претоварване на нервната система. Ако не се обърне внимание върху това, депресивните епизоди могат да станат по-дълги и по-чести.

Терапията в този случай се състои от строг дневен режим, в който има предостатъчно време за отдих и физическа активност и приемането на витамини.

По-сложните случаи на депресия са свързани с промените в обменните процеси в главния мозък. За неговата почивка е необходимо удоволствие, а когато в организма се намалява производството на допамини (хормоните, отговорни за удоволствието), човек започва да търси развлечения във външния свят. В такъв случай рязко нараства рискът от зависимост – от информационна до алкохолна и наркотична. И както при всяка зависимост, необходима е все по-голяма доза.

За такива състояния се изписват антидепресанти и седативни средства, но това невинаги е достатъчно. Трябва не само да се заглушат симптомите, но и човек да се научи да реагира правилно и вярно да оценява ситуацията, за да намали вероятността от депресия в бъдещето, т.е. налице е нужда от психотерапия.

За съжаление у нас депресията все още е често подценявано заболяване, а практиката показва, че тя е едно от онези състояния, които, ако останат нелекувани, сериозно намаляват качеството на живот.(а)

съвместна публикация със списание Тя

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.