zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресията: женската версия



Депресията: женската версия

здраве.bg

... в хормоналния фон, върху които може да се натрупа травмиращ жизнен епизод. След това се извършва обработката на информацията, при която е възможно да възникнат проблеми. А това на свой ред предизвиква промени в количеството хормони – и кръгът се затваря.

Как да открием депресията

Когато нищо не ви радва, имате понижено настроение и потиснато състояние, логично е да предположим, че се касае именно за депресия.
Но тази т.нар. явна депресия не е така опасна като маскираната.

Голямата отговорност в работата, ненормираното работно време , стремежът към кариера способстват за влошаване на съня, появата на болки в сърдечната област, постоянно поддържана температура. Всичко това са симптоми именно на маскираната депресия, при която на преден план излизат не пониженото настроение, а усещането за болка – в гърба, в краката, чести проблеми със стомаха.

Именно този тип депресивно състояние е характерно най-вече за жените: те по-често се грижат за здравето си и затова здравословните проблеми способстват за появата на силна тревога.

Според статистиката, около 30% от хората с признаци за соматични болести, които са потърсили помощ от специалист, страдат именно от маскирана депресия.

Как да различаваме депресията?

Един от най-типичните симптоми на депресията е системното нарушаване на съня - трудности със заспиването, със събуждането, редовни кошмари, отвлечени мисли, които ни пречат да заспим или ни събуждат посред нощ.

Но това не означава, че при проблеми със съня, вие задължително страдате именно от депресия. Съществуват стресови ситуации, свързани с пренапрежение в нервната система, която след известно време се възстановява. Ако тези ситуации имат системен характер и намаляват качеството на живот (например продължават повече от 1 месец), трябва да им обърнете специално внимание и да се обърнете към специалист.

Въпросът кога в състояние на депресия да се потърси лекарска помощ е доста банален - както при всяко друго заболяване колкото по-рано...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.