zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заразна ли е атеросклерозата



Заразна ли е атеросклерозата

Съвременната медицина познава само 0,4% от микробите, срещани на Земята.

здраве.bg

През последните 40-50 години човечеството е подложено на активната атака на неизвестни досега бактерии, вируси и други микроорганизми – причинители на СПИН, вирусен хепатит, птичи грип и т.н. През същия период са открити повече от 50 нови инфекциозни агенти.

Някои инфекции, които навремето са се смятали за победени, днес се опитват да си възвърнат позициите - лекарите отново се сблъскват с тиф, холера, туберкулоза, кожни форми на сибирската язва. При това някои инфекциозни агенти се видоизменят (например туберкулозната бактерия на Кох), а това изисква създаването на нови лекарства за борба със “старите” заболявания.

С внедряването на новите диагностични технологии се оказа, че отдавна известните заболявания, лекувани от терапевти, невропатолози, психиатри и ендокринолози, изведнъж се оказаха свързани с инфекциозните възбудители.

В частност това се отнася и до атеросклерозата, която, поне според досегашното схващане на специалистите, е напълно “незаразно” заболяване.

Днес вече широко се обсъжда проблемът за влиянието на бактериите върху появата и на това заболяване. Много изследвания показват, че в некротизираните участъци на миокарда, в аортата и другите съдове са открити бактерии на хладимия пулмонис.

Така оказва се трябва да се лекуваме не от липидите, а от инфекцията - ескимосите например имат 10 пъти повече липиди в сравнение с европейците, но не страдат от атеросклероза.

Профилактиката на инфекциозните заболявания може да осигури и профилактиката на рака в поне 15% от случаите, твърди друго изследване. Например на вирусния хепатит В, който често води до рак на черния дроб или предпазването от папиломавирусната инфекция, способстваща за появата на рак на матката и т.н.

Бактерията Хеликобактер пилори, отговорна за възникването на язва на стомаха, според съвременната медицина, може да стане причина и за развитието на рак на стомаха.

Развитието на технологиите трябва да се свързва...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.