zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разходката може да e достатъчно лекарство срещу депресиятаРазходката може да e достатъчно лекарство срещу депресията

здраве.bg

Мрачното настроение, което ни преследва през зимата и не ни оставя на спокойствие и през пролетта, е причина за резките и на пръв поглед безпричинни промени в нагласата, честите сълзи (с повод и без повод), по-трудното общуване - със семейството, приятелите и колегите, постоянните спомени за минали времена, когато “светът е бил по-хубав” в сравнение със сега.

От тези ни настроения страдаме и самите ние, и тези, които са около нас. Много от хората искат да се избавят от това свое състояние, но не знаят как: с помощта на таблетки, психолог, специални оздравителни процедури и т.н.

Начинът всъщност може да се окаже доста лесен, твърдят британски психолози: “Ако почувствате приближаването на депресията, облечете се и отидете на разходка. Добре е тя да продължи не по-малко от половин час, защото в противен случай ефектът ще бъде нулев. Ако имате необходимото търпение и се поразходите в продължение на 30 или повече минути, депресията ще бъде прогонена от чистият въздух и промяната в обстановката”.

Този извод специалистите са направили след сравнителен анализ на състоянието на хора, намиращи се в депресия. На някои те са предписвали 30 минутен класически отдих (почивка на дивана), а на други – разходка.
Повечето от тези, които са се разхождали на чист въздух, са подобрявали значително повече своето физическо и емоционално състояние, като правилото важи и за двата пола.

Учените обясняват това с факта, че разходката от една страна е минимално физическо натоварване, а от друга – позитивна смяна на обстановката в условията на рутинното всекидневие.
Ефектът от промяната се проявява почти веднага – някои от участниците са се чувствали по-добре още на 5-та минута.

“Разходката, особено ако се практикува редовно, може да се окаже напълно достатъчна да се избавим от честите прояви на депресивни състояния. Трябва само да намерим в себе си сили и да излезем от дома”, съветват специалистите, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.