zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Проблемите със зъбите: верига от последици при лоша хигиена



Проблемите със зъбите: верига от последици при лоша хигиена

здраве.bg

Някои смятат, че здравите зъби не трябва да се мият след всяко хранене, но това не е вярно. Само два часа след храненето върху зъбите започва да се образува налеп. Ако той не бъде отстранен в продължение на 12 часа, на това място започва да се образува зъбен камък. Зъбният камък може да доведе до възпаление на венците, увеличаване подвижността на зъбите и неприятна миризма в устата. Освен това той способства и за развитието на кариес.

Най-лесният начин за запазване на здравето на зъбите и венците е редовното миене на зъбите (нe по-малко от два пъти дневно), изплакването на устата със специални течности, използването на конци за зъби.

Хигиената на устната кухина ще бъде максимално ефективна, ако при избора си на паста за зъби, четка и т.н., се консултирате със стоматолог.

Освен правилата за лична хигиена, два пъти в годината трябва да посещавате стоматолог за профилактичен преглед и отстраняване на зъбния камък. Не отлагайте това посещение – всеки един от проблемите, свързан с венците и зъбите, открит на ранен стадий, се лекува много по-лесно, а и доста по-евтино.

Профилактиката на кариеса трябва да започва още в детска възраст. Съвременните методики способстват за намаляването на риска от развитието на кариес при децата. В страните от Западна Европа все по-широко се прилага такава процедура, каквато е запечатването на фисурите на зъбите. Стоматолозите препоръчват тя да се прави в продължение на 1-1,5 години от момента на появата на постоянните задни кътници.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.