zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 съвета към жените – за да са винаги в тонус



7 съвета към жените – за да са винаги в тонус

здраве.bg

Наближаването на пролетта отново направи актуален въпроса за хроничната умора, която мнозина изпитват през този преходен период към топлото лятно време. Зимата, съпроводена по правило с по-нисък прием на витамини и минерали и усилия на организма да се справи с ниските температури, “оставя” тялото на прага на пролетта с понижен имунитет. Така през март тялото трябва да направи екстрени усилия, за да възстанови баланса си ида се подготви за топлите месеци.

1. Да се сбогуваме с дистонията

Доказано е, че жените 1,5 пъти по-често страдат от вегетосъдова дистония (налягането се повишава, появява се сърцебиене и чувство на безпричинна тревога). За да се премахне пристъпът трябва:

• да се приемат препарати с успокоително и стимулиращо действие (например валериана, женшен, мента, глог).

• да се приемат повече въглехидрати и по-голямо количество течности – това ще нормализира нивото на захарта в кръвта, което се повишава при дистония.

• да се затварят очите и натискат очните ябълки за около 1 минута - това упражнение, правено няколко пъти на ден, ще премахне или поне намали сърцебиенето и треската.

• да се масажират кутретата и шийният отдел на гръбначния стълб – това нормализира кръвното.

2. Да премахнем главоболието

Според статистиката, 60% от мъжете и 75% от жените изпитват всеки месец повече от два пристъпа на главоболие. Напрежението е най-честата причина за него. То може да се премахне с аналгетици, лавандулов чай, компрес с лимонова кора.

3. Да се справим и с болките в краката

Това е първият признак за варикоза. Последните изследвания показват, че хормоналните противозачатъчни и хормонозаместващата терапия в периода на климакса влияят негативно на състоянието на вените. Рискът от варикоза нараства и по време на бременност. Затова се препоръчва бъдещите майки трябва да носят специални антиварикозни чорапи.

Умората и оттичането на краката може да се премахнат с помощта на:
- гел с екстракт от зелен чай и кестен;
-...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.