zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието: как да живеем и дълго и щастливо?



Щастието: как да живеем и дълго и щастливо?

Няколко правила, почерпени от изследване, продължило 70 години.

здраве.bg

Разбира се, че всички искаме да бъдем щастливи. Но колко може да продължи щастливият живот и какво е необходимо дългият живот да бъде и щастлив?

В продължение на 70 години учени от 5 поколения в САЩ са наблюдавали живота на повече от 800 души и са се опитвали да разберат от какви конкретни положителни величини се формира щастието и радостта от живота.

Още преди началото на Втората световна война са би наблюдавани няколкостотин ученици и студенти, психически и физически здрави. Някои от тях са били от богати и осигурени семейства, а други са живеели в приютите. Някои са били надарени, а другите – обикновени тройкаджии. Всички те, както са можели, са устройвали своя живот. Общото между всички тях е, че на няколко години са попълвали анкети и са минавали през медицински изследвания.

Резултатите от уникалния опит са обобщени от последния ръководител на проекта – д-р Джордж Уейлант. Сравнявайки живота с минно поле, той предлага да се стъпва по следите на тези, които успешно са минали по него и с удоволствие да се споделя чуждия опит за щастливо дълголетие.

Боледувай, но не се чувствай болен
Нашата собствена оценка на физическото ни състояние е много по-важна, отколкото обективните показатели, твърдят американските изследователи. Никакви лоши изследвания, кардио и ехограми , прекарани инсулти или инфаркти не могат да помрачат живота на тези, които ги възприемат подобно на пътни произшествия и продължават смело да вървят напред. Оптимистите в тежко състояние изглеждат и се чувстват значително по-бодри в сравнение с връстниците си и по-младите песимисти.

Любовта е живот в буквалния смисъл на думата
Ако на 50 години имате до себе си верен спътник в живота (не е важно дали от първия или петия опит!) – това е сигурен признак, че е много вероятно да отпразнувате своя 80-годишен юбилей в светъл ум и добро здраве.
Оказва се, че стабилният брак е много по-надежден признак за дълголетие, отколкото ниското ниво на холестерол. Америкаските лекари ни уверяват...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.