zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки пети мъж има проблеми с ерекцията



В началото проблемът най-често има психичен характер.

25 януари 2006, здраве.bg

Еректилна дисфункция може да се отбележи при всеки пети мъж на планетата и най-често тя е първи симптом за бъдещо заболяване на сърдечно-съдовата система, съобщи Inopressa.

До този извод са стигнали учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис след наблюдения над повече от 2000 мъже.

Според получените резултати 6,5% от тези на възраст между 20 и 30 г. страдат от нарушението в потентността, а при мъжете над 75 г. те са вече 3/4.

Еректилната дисфункция (често повтарящо се отсъствие на ерекция или наличие на такава, недостатъчна за осъществяване на полов акт) е едно от заболяванията, за които е най-трудно да се събере точна информация поради интимния характер на проблема.

Наднорменото тегло, повишеното кръвно налягане, тютюнопушенето и диабетът са посочени от изследователите за фактори, повишаващи риска от поява на еректилна дисфункция.

Две други проучвания показаха връзка между сексуалните проблеми при човека и наличието на хронични заболявания. Затова и учените смятат, че наличието на проблеми със сексуалния живот е своеобразно предупреждение от страна на организма, че скоро ще се появят и други проблеми със здравето.

Учени от Университета на Чикаго доказаха, че мъжете с еректилна дисфункция, по-често или в по-тежка степен страдат и от други заболявания – най-често на сърцето, диабет или повишено кръвно.
Друго изследване, проведено в Канада, показа, че поне половината от мъжете, потърсили спешна медицинска помощ, имат проблем с ерекцията, съпроводен от сърдечно-съдово заболяване, диабет, риск от развитие на бъдещо заболяване на сърцето или увеличена кръвна захар.

Новите лекарства срещу еректилната дисфункция, които започнаха да се появяват в края на миналия век, изведоха “на светло” по-голяма част от проблема – според статистиката оттогава количеството на мъжете потърсили лекарска помощ заради този проблем се е увеличило с 50%.
Лечението на заболяването включва психотерапия, лекарства, вакуумни устройства и хирургични методи.

Най-популярни...

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    психология    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.