zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-силен ли е всъщност “силният” пол



По-силен ли е всъщност “силният” пол

здраве.bg

Двата пола наистина силно се различават - едва ли някой ще го оспори. След дълга разходка мъжете бързо лягат на дивана или се настаняват пред компютъра, а на жената се налага да намери сили за домашните задачи. Мъжете се влюбват по-бързо, но и страдат по-силно от евентуалната изневяра на своята партньорка...

Мъжете са по-податливи на зараза

Научно доказан е фактът, че мъжете по-често страдат от стафилококови инфекции, грип и пневмонии. Тяхната централна нервна система е по-уязвима към инфекциите, отколкото при жените.

Като причина за това учените посочват Y – хромозомата, по-точно липсата на втора Х- хромозома, която съществува при жените. Х- хромозомата съдържа гени, които предпазват от много инфекции. Жените имат две такива хромозоми, следователно защитата е двойна. И в биологичния смисъл жените са по-съвършени – те по-лесно понасят глада, умората и стреса. Те са и с по-висока жизнена способност, но техните мускули са по-слаби.

Процесът на хемопоеза (производство на кръв) при мъжете е по-малко ефективен, отколкото при жените и затова хирургичните намеси за тях по правило са доста по-опасни. Освен това мъжете се нуждаят от повече кислород, тъй като дишат по-рядко, но по-дълбоко. А това също е рисков фактор: ако въздухът е замърсен, в белите дробове попадат повече вредни вещества.

Противно на схващането, мъжете са по-малко издръжливи

В сравнение с жените мъжете имат по-малко мазнини и съответно повече мускулна маса. Благодарение на това съотношение те по-лесно губят теглото си и ако спазват диета за отслабване, тя по-лесно ще се окаже успешна.
В резултат на това обаче мъжете нямат тези резерви, които се натрупват при жените благодарение на мазнините.

При мъжете-маратонци например настъпва момент, когато те напълно се задъхват - внезапно възниква мъчителна болка и отпадналост поради привършване на запасите от гликоген, под формата на който въглехидратите се натрупват в мускулите. Мъжът известно време е способен да продължи бягането...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.