zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чувствителни ли сме към времето



Чувствителни ли сме към времето

Наистина ли промените във времето влияят върху здравето ни?!.

здраве.bg

Много хора внимателно следят прогнозата за времето не само загрижени за това какво да си облекат. Те са твърдо убедени, че тяхното здравословно състояние и психическа устойчивост зависят от капризите на природата.

Някои твърдят, че се чувстват зле при намаляване на атмосферното налягане, а други точно обратното – че страдат от главоболие в ясните слънчеви дни, когато атмосферното налягане е високо.

Ако човек е прекарал травма или има заболявания на ставите и костите, неговият болен орган по-добре от който и да е барометър усеща капризите на времето. Много малко са тези, които не ги забелязват и се чувстват еднакво добре в каквото и да е време.

Но нека започнем от начало. Човекът е топлокръвен бозайник. За разлика от студенокръвните животни, които забавят своите обменни процеси и заспиват зимен сън, той има система, която поддържа постоянството на вътрешната среда: артериално налягане, температура на тялото, ниво на обменните процеси и т.н. Всичко това е дало на човека известна свобода от външната среда и му е позволило да се изкачи на по-висше стъпало от еволюцията.

Постоянството на вътрешната среда на човека се осигурява от вегетативната система. Тя има два дяла: симпатиков (при неговото активиране са повишава артериалното налягане, увеличава се честотата на сърдечните съкращения и скоростта на обменните процеси) и парасимпатиков (неговата активация води до противоположни промени).

Дистонията на външната среда оказва голямо влияние на организма и именно тогава се проявява т.нар. метеотропност (зависимост от метеорологичните условия). С други думи, метеотропността не е заболяване, а симптом на вегетативната дистония.

В 90% от случаите причината за вегетативната дистония са психичните нарушения. Мнителните и тревожните хора, тези, които преживяват повтарящи се стресови ситуации или живеят в постоянен хроничен емоционален стрес, и хората с психически нарушения от тревожен и депресивен характер задължително притежават признаците на вегетативната...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.