zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чувствителни ли сме към времето



Чувствителни ли сме към времето

Наистина ли промените във времето влияят върху здравето ни?!.

здраве.bg

... дистония, т.е. често са метеотропни.

Зависимостта от промените във времето може да бъде обусловена и от хормонални изменения. Към рисковата група се отнасят младите жени в периода на половото съзряване, бременните жени, жените в периода преди и след климакса.

Хората, прекарали тежки заболявания и инфекции, в периода на своето възстановяване също могат да усещат капризите на времето.

Чувствителността към метеорологичните условия може да бъде симптом на такова много разпространено заболяване, каквото е мигрената. Тя е особен вид главоболие, предаващо се по наследство и се проявява внезапно – на фона на пълно здраве възниква пристъп на пулсираща болка, често в едната половина на главата. Болката е с нарастваща интензивност, а след нея се появява и усещане за гадене и повръщане.

Пристъпите на главоболие възникват периодично, продължават от няколко часа до няколко дни и често нарушават обичайния ни ритъм на работа. Пристъпът на мигрена може да се провокира от постоянните ни спътници във всекидневния живот: полет със самолет, телевизор, транспорт, компютър, някои хранителни продукти и дори метеорологични условия. Смяната на времето, циклоните и антициклоните могат да бъдат пусков механизъм за развитието на пристъп на мигрена.

Как да се борим с това
От първостепенно значение са физическата активност, насочена към укрепване на мускулите и психическа и физическа релаксация, които повишават тонуса.

Препоръчителни за закаляването са и водните процедури: вани, контрастен душ, плуване в басейн.

В храната трябва да се съдържат достатъчно количество витамини, а при техния чест недостиг през зимата и ранната пролет е необходимо да се приемат поливатимини.

При по-силно изразени симптоми на вегетативна дистония е необходимо да потърсите лекарска помощ. Лекарят ще назначи медикаменти, които ще намалят проявите на тревожност и депресия, а по този начин ще се освободите и от метеотропността.

Ако сте млади и промените във времето предизвикват у вас силно...

 
 
Още по темите:
любопитно    55+    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.