zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да изберем подходящия метод на контрацепция



Как да изберем подходящия метод на контрацепция

как да се предпазим от нежелана бременност без опасност за здравето.

здраве.bg

Изборът на контрацепция зависи от възрастта, физиологическите особености и здравословното състояние на жената. Най-добре е този избор да се направи заедно с лекар, който ще помогне за определянето на най-ефективното и безопасно средство във всеки конкретен случай.

Главна роля в определянето на метода за предпазване от нежелана бременност играе възрастта. Медиците определят няколко възрастови групи, за които се препоръчват съответните видове контрацепция.

До 19 години

Най-подходящи са хормоналните противозачатъчни таблетки. Като правило те трябва да се прилагат 2 години след настъпването на менструацията.
Внимание! Тези средства са противопоказни при затлъстяване и сериозни заболявания на сърцето и съдовете.

Световната здравна организация препоръчва на момичетата на тази възраст да използват комбинираните противозачатъчни таблетки, които оказват по-малко влияние на женския организъм и не нарушават менструалния цикъл.

19-35 години

В този период са подходящи всички методи, но най-често се използват вътрематочните средства. Те са относително евтини и не изискват постоянен самоконтрол.

Широко се прилага и хормоналната контрацепция, която играе важна роля в профилактиката на нарушенията на менструалния цикъл, безплодието, ендометриозата.

Като най-безопасни за тази възрастова група се смятат ниско дозираните комбинирани препарати.

35-45 години

На тази възраст също се предпочитат вътрематочните средства, но те са противопоказни при заболявания на шийката и тялото на матката (ерозия, миома и др.).

Изборът на хормонални методи за контрацепция може да бъде ограничен и поради наличието на ендокринни заболявания, наднормено тегло, пушене и други негативни фактори.

Най-подходящи за тази възраст са комбинираните противозачатъчни средства от последно поколение.
За жените на възраст 35-40 години са доста ефективни хормоналните средства, които се въвеждат под кожата или с помощта на инжекция. Вътремускулното въвеждане (веднъж...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.