zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да изберем подходящия метод на контрацепция



Как да изберем подходящия метод на контрацепция

как да се предпазим от нежелана бременност без опасност за здравето.

здраве.bg

... на 3 месеца) и въвеждането под кожата (веднъж на 3-5 месеца) изисква много по-малко самоконтрол отколкото всекидневното приемане на таблетки в строго определен час.

Друг вариант за контрацепция е хирургичната стерилизация, след която е практически невъзможно да се възстанови детеродната функция. Тази операция се провежда ендоскопски (чрез малък разрез на кожата със специални инструменти на основата на оптични влакна) и не е много по-сложна от аборта.

След 45 години

Често след 45-годишна възраст при жените настъпва менопаузата, но много от тях запазват редовната си менструация и се нуждаят от предпазни средства. Основните трудности при избора им се обусловени от редица рискови фактори (наднормено тегло, пушене, съпътстващи заболявания и др.).

Вътрематочните средства на тази възраст често са противопоказни поради наличието на различни заболявания (миома на матката, патологични изменения на шийката й и т.н).

Лекарите препоръчват използването на хормонална контрацепция, която се отличава не само със своята висока ефективност, но и с лечебните си свойства при редица гинекологични заболявания. Жените, използващи този метод, са застрашени в по-малка степен от рак на яйчниците и на матката, както и от остеопороза.

Комбинираните противозачатъчни таблетки са противопоказни за жените, които пушат интензивно, при запушване на кръвоносните съдове (инфаркт, инсулт, тромбофлебит и т.н.), тежка форма на захарен диабет, заболявания на черния дроб и други органи.
Ниско дозираните препарати от последно поколение оказват по-малко странични ефекти.

Медиците препоръчват още въвеждане на противозачатъчни препарати под кожата и чрез инжекция. След 45 годишна възраст е възможна и хирургичната стерилизация.

Важно е да се знае, че с много малки изключения (най-вече посткоиталната контрацепция) всички противозачатъчни се отпускат по лекарско предписание.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.