zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 формули на движението



7 формули на движението

© sxc.hu

или защо движението е в основата на процеси, за които мнозина от нас дори не подозират.

здраве.bg

Ако си мислите, че само пълните хора се нуждаят от повече движения, не е вярно. Нещо повече - от нашата активност зависи не само доколко стройна е фигурата ни, но и нашето настроение, съобразителност и т.н. Ето няколко доказателства за това:

1. Стоим = губим калории

Ако стоим, ние натоварваме мускулите си много по-силно, отколкото ако седим. За 10 минути седене човек, тежащ 60 кг, изразходва 14,4 ккал, а за същото време стоене – 15,6 ккал. Ако тези 10 минути той прекара в хоризонтално положение, ще изгори само 10,2 ккал.

Ако човекът постоянно седи, възниква и т.нар. хипокинезия – недостатъчност от двигателна активност. От нея страда мускулната система, която практически атрофира и дори най-елементарното движение, например изкачването по стълбите, когато не работи асансьорът, ще ви се стори непосилно. Затова, ако постоянно работите седнали и не можете да се отделите от бюрото, опитайте се да прекарвате известно време поне изправени.

2. Скачаме = укрепваме костите

От мускулното бездействие страдат и костите. За да се опираме на скелета си, той трябва да бъде здрав. Например при бягане натоварването върху костната тъкан се равнява приблизително на 6 телесни маси и затова тогава костите са “принудени” да се укрепват.

Ако човек не се движи, на организмът му се струва, че скелетът не се нуждае от здравина. Костта става лека – тя губи калций. Дори да се опитвате да се храните напълно балансирано и да приемате допълнително минерални комплекси, те просто почти не се усвояват. И остеопорозата вече не е далеч.

3. Вървим = тренираме сърцето

Сърцето също е мускул, който се нуждае от тренировка. Болестите на 21 век – атеросклерозата и коронарната болест на сърцето - се пораждат в голяма степен от неподвижния начин на живот.

Първопричината за тези заболявания е отлагането на холестерол по стените на артериите. В кръвта има т.нар. съсирваща система, която ни спасява от кръвотечение. Тя “се включва” чрез контакт с чужда повърхност - например...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.