zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато ни се вие свят...Когато ни се вие свят...

здраве.bg

... апарат, който се намира във вътрешното ухо. Такова виене на свят се нарича вертиго. То се проявява остро и е съпроводено с илюзията за преместване на собственото тяло или околните предмети в пространството, а също така с гадене, повръщане или студена пот. Тези проблеми могат да възникнат на фона на такова заболяване, каквото е отитът – тогава виенето на свят предшества болката в ухото.

Виене на свят + нарушения в слуха

Ако виенето на свят възниква под формата на пристъпи, които продължават няколко часа и са съпроводени с шум в ушите или намален слух, става дума за болестта на Мениер. Тя възниква, когато течностите, миещи слуховата и вестибуларната част на вътрешното ухо стават повече от обичайното, или при промяна на съотношението на електролитите.

Ако виенето на свят започна незабележимо и е съпроводено с едностранна загуба на слуха, трябва да се направи изследване за злокачествено мозъчно образувание.

Ако едностранната глухота настъпва рязко, диагнозата не е толкова страшна: перилимфатична фистула. По-просто казано - разкъсване на мембраната между средното и вътрешното ухо. Отличителна черта на това заболяване е, че при кашляне или кихане виенето на свят се засилва.

Виене на свят + главоболие

Шумът в ушите, съчетан с гадене и виене на свят или с неприязън към светлина и звуци, може да бъде предвестник на мигрената.

Ако виенето на свят и главоболието се усещат едновременно, не е изключено причината да бъде натравяне (например алкохолно или интоксикация при тежко инфекциозно заболяване) или черепно-мозъчна травма.

Виене на свят + нарушена координация на движенията

Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост, или трудности с координацията, може да бъде предизвикано от такава сериозна причина, каквато е нарушението в мозъчното кръвообращение (инсулт). При възникването на тези симптоми, повикайте незабавно бърза помощ.

Виене на свят...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    
 

more news

 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.