zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато ни се вие свят...Когато ни се вие свят...

здраве.bg

... апарат, който се намира във вътрешното ухо. Такова виене на свят се нарича вертиго. То се проявява остро и е съпроводено с илюзията за преместване на собственото тяло или околните предмети в пространството, а също така с гадене, повръщане или студена пот. Тези проблеми могат да възникнат на фона на такова заболяване, каквото е отитът – тогава виенето на свят предшества болката в ухото.

Виене на свят + нарушения в слуха

Ако виенето на свят възниква под формата на пристъпи, които продължават няколко часа и са съпроводени с шум в ушите или намален слух, става дума за болестта на Мениер. Тя възниква, когато течностите, миещи слуховата и вестибуларната част на вътрешното ухо стават повече от обичайното, или при промяна на съотношението на електролитите.

Ако виенето на свят започна незабележимо и е съпроводено с едностранна загуба на слуха, трябва да се направи изследване за злокачествено мозъчно образувание.

Ако едностранната глухота настъпва рязко, диагнозата не е толкова страшна: перилимфатична фистула. По-просто казано - разкъсване на мембраната между средното и вътрешното ухо. Отличителна черта на това заболяване е, че при кашляне или кихане виенето на свят се засилва.

Виене на свят + главоболие

Шумът в ушите, съчетан с гадене и виене на свят или с неприязън към светлина и звуци, може да бъде предвестник на мигрената.

Ако виенето на свят и главоболието се усещат едновременно, не е изключено причината да бъде натравяне (например алкохолно или интоксикация при тежко инфекциозно заболяване) или черепно-мозъчна травма.

Виене на свят + нарушена координация на движенията

Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост, или трудности с координацията, може да бъде предизвикано от такава сериозна причина, каквато е нарушението в мозъчното кръвообращение (инсулт). При възникването на тези симптоми, повикайте незабавно бърза помощ.

Виене на свят...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.