zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато ни се вие свят...



Когато ни се вие свят...

здраве.bg

Виенето на свят само по себе си не е заболяване, а само един от неговите признаци – симптом, подобен на главоболието или високата температура. За какво по-точно става дума, когато ни се вие свят, може да прецени само специалист. Предлагаме Ви анализ на няколко полезни факта, които е добре да знае всеки:

Лъжлива тревога

Ако ви се вие свят, докато сте в обятията на любимия или преди изява пред голяма аудитория, не се притеснявайте. С вашето здраве всичко е наред, а причината за виенето на свят е отделеният адреналин, който предизвиква спазъм на гладката мускулатура, в това число и на гладката мускулатура на съдовете, поради което временно се влошава кръвоснабдяването на мозъка.

Често виенето на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с “ръчна” техника. В такива случаи се получава несъответствие между това, което възприема нашият вестибуларен апарат, и това, което виждаме ние. Мозъкът реагира едновременно на двата сигнала и става наслагване, което е съпроводено с неприятни усещания.

Именно това състояние, когато е свързано с пътуване по вода, се нарича “морска болест”. При един хора тя е по-силно изразена, при други – по-слабо.

Ако ви се вие свят от височина, също няма повод за тревога. Просто ако дълго време сте гледали в далечината, вашите очи се нуждаят от време за да се фокусират върху близките предмети.

Може да ви се вие свят и заради проблем в кръвоснабдяването на тези отдели от мозъка, които отговорят за равновесието. Просто сте извършили рязко движение с главата. Затова бъдете внимателни, правейки упражнения за мускулите на шията.

Ако сте забравили да хапнете, може да ви се завие свят поради недостига на глюкоза в кръвта.

Време е да се лекувате

Ако ви се вие свят систематично, става дума не за физиологично, а за патологично виене на свят, т.е. то е симптом за някаква болест.

Ако само ви се вие свят

Най-честата причина за това усещане е заболяване на вестибуларния...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.