zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Куца ли връзката ви?



Куца ли връзката ви?

Всеки има нужда от “свое пространство”. Къде свършва “ние” и започва “аз”?.

здраве.bg

Сигурно на всеки се е случвало въпреки прекрасните отношения с половинката изведнъж да му се прииска поне малко повече свобода, поне за кратко. Няма място за паника, нито дори да си помислите, че нещо е започнало да куца във връзката ви – това се случва във всяка двойка.

Най-често критичните точки са: колко време да прекарваме заедно, колко внимание да показваме към другия, така че нито да му липсва, нито да е в повече (и на единия и на другия).

Независимо от конкретните измерения на невралгичната точка, основният въпрос, в който тя се заключава винаги е един – къде свършва “ние” и започва “аз”. Всички специалисти са единодушни – всяка двойка трябва да открие баланса между това да е заедно, но и всеки един да има своето време за себе си.

Независимо дали звучи странно или не, но времето, прекарано поотделно, може да ви сближи. Както казват някои психолози: “не е нужно двамата да са в една лодка, а двете лодки да вървят заедно, в една посока”.

Личното (физическо и емоционално) пространство е необходимост за всеки човек
Ако двама души смятат, че всички техни нужди преминават през другия, тяхната връзка е обречена. Ако всеки един има своите приятели – кръга, в който също се чувства на място, всичко е наред. Така ще имате и повече неща да споделяте един с друг, да разговаряте. Другият също трябва да има място в този кръг, но не изцяло и не винаги.

Как обаче нещо такова се случва в реалния живот. Времето заедно и времето за всеки един поотделно трябва да бъде “по взаимно споразумение”. То не може да се отвоюва въпреки (не)желанието на другия. Ако второто се случи, това ще породи онези усещанията, които “убиват” връзката – несигурност, ревност, лпса на доверие. Правилното решение идва, когато двамата осъзнават нуждите – своите и на другия и правят съответните компромиси.

Подбирайте правилната дума
Използвайте директно думата “аз”, а не “ти”. Обяснението е пътя към компромиса. Така другият ще се почувства спокоен, защото знае какво искате...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    психология    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.