zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ли разумна доза алкохол...



Има ли разумна доза алкохол...

здраве.bg

През студените зимни дни могат да се срещнат много хора, които вярват, че употребата на алкохолни напитки е полезна – на първо място защото загрява и така помага по-лесно да се преживее студа. Дали обаче наистина е така и дали всъщност евентуалната полза от алкохола не е по-малка отколкото потенциалната вреда...

Червеното сухо вино е доказано добър антиоксидант. То забавя процесите на стареенето, прочиства съдовете, извежда свободните радикали. Но това не означава, че то трябва да се пие с литри. Според изчисленията допустимият максимум за денонощие е 150 г. За предпочитане е то да се приема по време на обяд между първото и второто ястие, а не на гладен стомах. Бялото вино, за разлика от червеното, не притежава ясно изразени полезни свойства.

Производителите на бира ни убеждават, че напитката е богата на витамини, че подобрява перисталтиката на червата, способства за по-доброто храносмилане и кръвообращение, намалява риска от сърдечни заболявания. Но това е само рекламната страна на нещата. Много специалисти изобщо не препоръчват употребата на бира, макар според някои изследвания тя да спомага за заздравяване на косата, прочистване на кожата и извеждане на шлаката от организма.
Въпреки че калориите в бирата не са много, тя твърде бързо се усвоява от лигавицата на стомаха, прониква в черния дроб и така затормозява процесите на храносмилането. В резултат на това храната се усвоява по-лошо – това е и причината за появата на т.нар. “бирени кореми”. За да се избегнат тези последствия трябва да не се злоупотребява с бирата. Разумната доза е 200 мл.

Концентрираният алкохол е отличен транспортьор на полезните вещества, съдържащи се в лекарствените растения. С негова помощ те по-бързо попадат в кръвта и се усвояват. Не напразно основният компонент на почти всички течни лечебни форми е спиртът. Същото може да се каже и за козметичната промишленост. Препаратите, съдържащи спирт, от една страна подсушават кожата, а от друга помагат на лекарственото...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.