zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Хапчето” е спасило живота на повече от 100 000 жени



“Хапчето” е спасило живота на повече от 100 000 жени

Противозачатъчните таблетки са предотвратили рака на яйчниците при над 100 000 жени за своите 50 години история.

здраве.bg

Според екипът лекари от Университета на Оксфорд нарастващата популярност на противозачатъчните таблетки освен всичко друго означава и че всяка година случаите на рак на яйчниците ще намаляват поне с още 30 хиляди, съобщава престижното издание Lancet.

Заключенията на специалистите се базират на данните на 45 предишни изследвания.

Връзката между противозачатъчните и рака на яйчниците е установена отдавна, но настоящото изследване е най-подробното в опита си да определи как точно тези таблетки влияят на понижаването на риска от това заболяване.

Въпреки че нивото на хормоните в противозачатъчните от 60-те и 70-те години е почти 2 пъти по-голямо отколкото е в сегашните, това не намалява равнището на защита, твърдят британските учени, според които тя продължава дори години след като жената е спряла да ползва таблетки.

Някои изследвания все още показват, че е възможно да има отрицателно влияние на противозачатъчните таблетки по отношение риска от рак на гърдата и рак на шийката на матката. “Във всички случаи, дори такъв риск наистина да съществува, което все още подлежи на безспорно доказване, положителното повлияване по отношение рака на яйчниците е далеч по-голямо”, твърди д-р Лесли Уокър от Cancer Research UK, цитиран от Lancet.

Изследването на учените от Оксфорд е още един довод в полза на засилващото се мнение, че противозачатъчните таблетки трябва да се продават без рецепта. Засега обаче това не се планира от официалните институции в нито една страна.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.