zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се избавим от кашлицата без последици



Как да се избавим от кашлицата без последици

Не добре излекуван, бронхитът може да доведе до сериозни усложнения.

Бронхитът не е безобидно заболяване!.

здраве.bg

Кашлицата е съпътстващ симптом на много заболявания - особено такива, типични за преходните сезони и най-вече за зимата. Едновременно с нея студът, влажният въздух и отслабналият имунитет също са постоянни спътници на бронхита. Именно затова през зимата той е сред особено широко разпространените заболявания.

Бронхитът всъщност представлява възпаление на лигавицата на бронхите, причинено от инфекция. Той може да възникне самостоятелно, например след разходка на студен вятър, или да бъде усложнение от друго заболяване – грип, ОРВИ, фарингит.

Първите признаци на бронхит са дращене в гърлото и пресипнал глас, а след това към тези симптоми се добавя и сухата кашлица, която се засилва през нощта. След 3-4 дни тя става влажна. Понякога при бронхит се повишава температурата, но тя рядко е много висока.

Ако заболяването протича тежко, може да се появи задух и болка в ребрата. Средната продължителност на заболяването е около 2 седмици, когато проходимостта на бронхите се възстановява и кашлицата преминава.

Ако бронхитът не се лекува, той може да се превърне в хроничен. Хроничният бронхит е сериозно заболяване, което често се изостря, белите дробове постепенно склерозират, появата се белодробна недостатъчност, задух и при най-малкото натоварване, патологични изменения в сърцето (склерозиралите бели дробове не могат да насищат кръвта с кислород). Сред усложненията на острия бронхит са такива сериозни заболявания като пневмонията и емфизема на белите дробове.

През първия стадий от болестта, когато кашлицата не е съпроводена с мокри храчки, лекарствените средства могат да задълбочат възпалението на лигавицата. През този етап трябва да се приемат топло мляко, горещ чай, затоплена минерална вода. Голямото количество течности способства за разреждането на храчките и извеждането на токсините от организма. Но ако имате сърдечни проблеми, бронхиална астма, псориазис или екзема, по-добре се въздържайте от подобно лечение.

Ако не сте успели да се излекувате...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.