zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотиците са по-важни за здравето, отколкото се смята



Пробиотиците са по-важни за здравето, отколкото се смята

здраве.bg

... заболявания,
• рак на различните отдели на храносмилателната система,
• диабет.

Бактериите влияят дори върху ефекта на приеманите лекарства, а бифидобактериите съставят 80-90% от чревната флора на кърмачетата.

Пробиотиците са живите култура на непатогенните бактерии. Главно това са лактобактерии (наричани още киселомлечни) и бифидобактерии. Последните влизат в състава на лекарствените препарати, предписвани от лекарите при дисбактериоза, а лактобактериите могат да се открият във всеки йогурт, който не е с изтекъл срок на годност.
Въпреки разпространеното схващане, лактобактериите не се заселват в червата за продължително време. Те оказват положително действие на микрофлората на червата, но само за сметка на изместването на патогенните клостридии, стафилококи и т.н.

Специалисти от швейцарския център към концерна “Нестле” твърдят, че пробиотиците оказват на човешкия организъм много по-голямо влияние, отколкото се смята сега, защото на практика те са средства, възстановяващи микробиоценозата.

Според определението на Световната здравна организация, пробиотиците са тези живи микроорганизми, които, прилагани в адекватни количества, оказват оздравителен ефект на организма.

Лактобактериите не се задържат дълго време в организма и не изтласкват бифидобактериите. Те променят метаболизма на последните на генетично ниво, като освен това променят нивото на липопротеините, влияят на обмяната на аминокиселините и жлъчните киселини в организма, регулират активността на черния дроб.

Според специалистите, през близките години с помощта на пробиотиците ще може да се оказва влияние не само на вкусовите пристрастия, но и на обмяната на веществата. За тази цел обаче трябва далеч повече да бъдат изучени “изходните данни” – генома на всеки пациент и неговата микрофлора, обобщава в своя статия ВВС.

любопитно:
- Какво показва един сравнителен тест на български кисели млека

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.