zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотиците са по-важни за здравето, отколкото се смята



Пробиотиците са по-важни за здравето, отколкото се смята

здраве.bg

Това е мнението на швейцарски специалисти
Действието на лактобактериите, които попадат в организма с киселото мляко, се оказва по-сериозно, отколкото се смяташе преди. За времето си на пребиваване в червата те успяват не само да изтласкат “лошите си събратя”, но и да изменят в положителна посока обмяната на веществата и дори да повлияят на работата на черния дроб, твърдят швейцарски учени.

На мнозина вече е известно, че полезната микрофлора е способна да влияе на функционирането на червата и всички ние търсим да купим кисело мляко, което е “живо”, т.е. произведено е по технология, която запазва в него живите лактобактерии. Малцина обаче знаят, че бактериите, съдържащи се в този тип продукти не се “заселват” в червата, а се задържат там много кратко време.

Симбиозата в широкия смисъл на думата са всички форми на тясно съжителство на организмите от различните видове и паразитизмът, който в този случай се нарича антагонистична симбиоза.
Симбиоза в тесния смисъл означава съжителство. Историята на симбиозата на млекопитаещите и бактериите е известна отдавна. Човекът не е изключение и теглото на микробите в неговото тяло достигат 1-1,5% от цялата му маса.

Бифидобактериите, които се заселват в дебелото черво на здравия човек, преработват целулозата и участват в синтеза на някои витамини. Тези бактерии помагат за укрепването на имунитета и нормалното функциониране на храносмилателната система.

Бифидобактериите неслучайно работят така ефективно - нашият организъм създава за тях идеалните условия – оптимален температурен и газов режим с необходимата влажност. На практика нашият живот не съществува и извън непрекъснатата борба с патогенните бактерии (клостридии, бактероиди, стрептококи), които се намират под “надзора” на добрите бифидобактерии.

Нарушаването в баланса по различни причини (приемане на антибиотици, неправилно хранене, стрес) води до тежки разстройства като:
• синдром на раздразнените черва,
• гастрит,
• язви,
• сърдечно-съдови...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.