zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В поредното очакване на грипа...



В поредното очакване на грипа...

Как да се подготвим за него без паника и всъщност ненужни мерки.

здраве.bg

... система, с нарушения в обмяната на веществата (най-вече захарен диабет) и с имунна недостатъчност. По-висок е шансът за разболяване от грип и при тези, които редовно приемат имунодепресанти и аспирин, който повишава проницаемостта на съдовете.

Статистически висок риск има и за медиците, учителите и работещите в обществените учреждения и транспорта, т.е. за хората, които контактуват с много други потенциални вирусоносители.

Как да се предпазим

Ако боледувате често, вероятно в организма ви има огнище на хронична инфекция, която го отслабва. Това може да бъде тонзилит, бронхит и т.н. Тези заболявания трябва да се лекуват своевременно.

Полезно е да бъдете по-дълго време на въздух и да се храните пълноценно - диетите правят човек уязвим към болестите. Ако нямате противопоказания и след консултация с лекар, приемете медикамент, продуциращ интерферон, който засилва образуването на противовирусните антитела и възстановява имунитета. Това ще ви помогне в борбата с вирусните инфекции.

Лечение по всички правила

При грип не винаги можем да се излекуваме с помощта на домашните средства и се нуждаем от антибиотик (срещу възможните бактериални усложнения), който се изписва задължително от лекаря. Антибиотиците не действат върху вирусите, те само предпазват от бактериалните усложнения, които могат да бъдат много сериозни (включително до възпаление на белите дробове и проблеми със сърцето).

Най-важното е да се прекрати размножаването на вируса. За това е необходимо приемането на противирусно средство, което ще ви предпише вашия лекар.

През първите дни от болестта състоянието може да облекчи от различните лекарства - съчетание на парацетамол с антихистаминово средство, витамин С, калциеви соли и др.). Ако температурата ви е по-висока от 38,5 градуса, трябва да приемате препарати за нейното понижаване.

Народната медицина може да е от полза, но тя не трябва да замества приемането на лекарства. Затоплянето, инхалациите със сода и ефирни масла, промивката...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.