zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3 прости правила, за да опазим зрението си



3 прости правила, за да опазим зрението си

здраве.bg

Влошаването на зрението е проблем, с който всеки се сблъсква в определен период от живота си. Правилната и пълноценна функция на очите може да се запази по-дълго време, ако се спазват следните три условия, които не изискват кой знае какви усилия:

1. Профилактика

Прегледът при офталмолог (поне веднъж годишно) ще ви предпази от развитието на основните очни заболявания: катаракта, глаукома и болести на очното дъно. Операциите за отстраняване на катаракта и възстановяване на зрението могат да се правят на всеки стадий от заболяването.

Глаукомата е по-сложно заболяване. Дълго времe то се развива незабелязано, протича без симптоми и човек разбира за него едва когато започва да губи зрението си. В рисковата група са хората с роднини, страдащи от глаукома, хората над 35 г., както и тези, които прекарват много часове пред компютъра, защото той разрушава ретината.

2. Здравословен начин на живот и внимателно отношение към очите

Наблюдавайте се по време на зрително натоварване. Много важна роля играят правилната стойка на тялото и доброто осветление. Не забравяйте, че очите се нуждаят от почивка и на всеки 45 минути зрително натоварване прекъсвайте своята работа за кратка пауза, през която можете да си правите специални упражнения за очите.

3. Носете предписаните очила

Ако вашето зрение е изгубило част от своята острота и офталмологът ви е предписал очила, задължително ги носете. Специалистът може да ви предпише и специални очила с геометрични отвори, които позволяват да се напрягат или отпускат различните групи мускули.(а)

още по темата:
- 15 мита за зрението
- От какво и кога се поврежда зрението
- Проверете зрението си в домашни условия
- Как да опазим зрението си при работа с компютър

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.