zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Леките” храни = 0% полза!?“Леките” храни = 0% полза!?

dieti.info
четете още в dieti.info


... на аспартама, който се трансформира във формалдехид (един от канцерогените от клас А). Повечето учени смятат, че при спазване на правилната дозировка (30-40 мг на 1 кг тегло) аспартамът не може да предизвика рак, въпреки че неговата продължителна употреба води до безсъние и главоболие. Той е забранен за деца под 4 години.
6. Ацесулфам К (Е950), който е 200 пъти по-сладък от захарта, все още не е затвърдил своята репутация. Той се използва най-често в смес с аспартама – първият дава моментната сладост, а вторият – усещането за сладост след това. Известно е, че може да предизвика алергия и затова препоръчителната дневна норма е около 8 г на 1 кг тегло.
7. Сукралозата (Е955) е най-безопасният и най-скъп изкуствен заместител на захарта, който е подходящ също и за деца, и за бременни. Дневната норма е 5 мг на 1 кг тегло. Поради това, че е скъпа, сукралозата почти не се използва в хранителната промишленост и не се продава в аптеките.

Колкото и да е странно, но съвременните изследвания показват, че некалоричните заместители на захарта увеличават шансовете за напълняване. Организмът, получавайки вкусов сигнал за постъпването на сладко (т.е. глюкоза), “включва” производството на инсулин за нейната преработка. Но глюкоза в заместителите няма. И калории няма. Излъганият организъм, настроил се за получаване на енергия, започва да я изисква с удвоена сила, т.е. човек изпитва сериозен пристъп на глад. В резултат на това той яде повече, отколкото би изял в норма без раздразване на апетита със сладките заместители.

Затова бихме ви посъветвали: за да не навредите на здравето си, не се лишавайте от сладко, но за да не страдате от наднормено тегло, контролирайте количеството приемана храна и избирайте натуралните, а не изкуствените продукти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.