zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От какво боледува светът в началото на 21 век



От какво боледува светът в началото на 21 век

Болестите стават интернационални заради невижданото досега движение на хора.

здраве.bg

В САЩ – от затлъстяване, в Африка – от СПИН и мухата це це, в Холандия и Афганистан – от наркомания, в Русия – от алкохолизъм. В общественото съзнанието към всяка една страна е закрепена и някаква болест. Но така ли е наистина?

В миналото всяка държава е имала своите характерни заболявания, а пътешествениците са разнасяли инфекциите по целия свят. По този начин испанците, открили Америка, са заразили индийците с вариола, чума и редица други по-малко опасни за европейците заболявания, които обаче са били изключително смъртоносни за коренното население. Съществува версия, че на свой ред индийците са се “отплатили” на Европа със сифилиса.

От това време болестите могат да принадлежат на една страна само условно. Сифилисът е наричан и “испанска”, и “френска”, и “холандска” болест. Грипът първоначално и бил “руска” болест, а през 20-те години на миналия век стана “испанка” и отнесе живота на около 20 милиона души.

В повечето туристически сайтове е публикувана информация за най-разпространените инфекциозни заболявания в популярните дестинации. Британско медицинско списание, цитирано от ВВС, определя като най-опасни на първо място районите на Централна и Южна Африка, където се заразяват около 20% от пристигналите туристи, на второ – страните от Югоизточна, Южна и Централна Азия (10-11%), и на трето – Централна и Южна Америка (5-6%).

Африка

На черния континент епидемиологичната ситуация е такава, че можете да се заразите от какво ли не.

Напоследък все повече, поне в научните среди, се говори за червеите-паразити, предизвикващи т. нар. “слонска болест”, която води до отичане на крайниците.

Но главното заболяване в Африка, след като отчетем лавината от ХИВ-инфекции, продължава да е маларията. На второ място се нареждат чревните паразити (амеби, хелминти), които на фона на другите проблеми се смятат за нещо подобно на дисбактериоза – на практика с тях живее по-голямата част от населението. И накрай най-опасни са треските, към които африканците са си...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.