zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се справим със зимната депресия!Да се справим със зимната депресия!

До 15-20 г. депресията ще стане най-разпространеното незаразно заболяване в Европа, прогнозират от СЗО.

здраве.bg

На хората е свойствено от време на време да изпадат в депресия, която е напълно закономерна и естествена за някои ситуации например при развод или провал на важен изпит.

Депресията днес се превърна в “модна” болест. Смята се почти за “елегантно”, да се казва “Аз съм в депресия” и с това да се оправдава липсата на трудов ентусиазъм или цялостно понижения жизнен тонус.

Тази “мода” има обаче двояка роля. От една страна хората, страдащи от депресия, вече изпитват по-малък натиск и по-голямо разбиране от страна на околните, а от друга – депресия започна да се нарича всеки вид скука и по този начин заболяването като че ли излезе от списъка на сериозните проблеми. А не би трябвало да е така.

Съществуват различни начини за класификация на депресията. Един от най-разпространените е според честотата на нейната проява.

Единичният случай на депресия, предизвикан от едни или друг причини, се нарича “депресивен епизод”. Продължителната, но слабо изразена депресия – “дистимия”, а депресията, появяваща се от време на време – “рекурентна”. Във всички северни страни особено значим проблем е ”сезонната депресия”, която е разновидност на рекурентната.

Напълно неправилна е представата, че сезонните депресии настъпват през пролетта и есента и се предизвикват от едва ли не някакви необясними фактори. В действителност повечето сезонни депресии се проявяват през зимата и те са предизвикани от някои “най-банални” природни явления:

1. Недостиг на светлина
Много хора през зимата практически не виждат слънчевата светлина. Те отиват на работа и се връщат от там по тъмно. А и на работното си място са със спуснати щори или със специални лампи, излъчващи неестествена и съответно изморителна светлина.

2. Усещане за постоянен студ
Чувството за постоянен дискомфорт от постоянните промени в температурата – нетърпим студ на улицата, горещина и задух в претъпкания автобус, рязък порив на студения вятър...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.