zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се справим със зимната депресия!



Да се справим със зимната депресия!

До 15-20 г. депресията ще стане най-разпространеното незаразно заболяване в Европа, прогнозират от СЗО.

здраве.bg

На хората е свойствено от време на време да изпадат в депресия, която е напълно закономерна и естествена за някои ситуации например при развод или провал на важен изпит.

Депресията днес се превърна в “модна” болест. Смята се почти за “елегантно”, да се казва “Аз съм в депресия” и с това да се оправдава липсата на трудов ентусиазъм или цялостно понижения жизнен тонус.

Тази “мода” има обаче двояка роля. От една страна хората, страдащи от депресия, вече изпитват по-малък натиск и по-голямо разбиране от страна на околните, а от друга – депресия започна да се нарича всеки вид скука и по този начин заболяването като че ли излезе от списъка на сериозните проблеми. А не би трябвало да е така.

Съществуват различни начини за класификация на депресията. Един от най-разпространените е според честотата на нейната проява.

Единичният случай на депресия, предизвикан от едни или друг причини, се нарича “депресивен епизод”. Продължителната, но слабо изразена депресия – “дистимия”, а депресията, появяваща се от време на време – “рекурентна”. Във всички северни страни особено значим проблем е ”сезонната депресия”, която е разновидност на рекурентната.

Напълно неправилна е представата, че сезонните депресии настъпват през пролетта и есента и се предизвикват от едва ли не някакви необясними фактори. В действителност повечето сезонни депресии се проявяват през зимата и те са предизвикани от някои “най-банални” природни явления:

1. Недостиг на светлина
Много хора през зимата практически не виждат слънчевата светлина. Те отиват на работа и се връщат от там по тъмно. А и на работното си място са със спуснати щори или със специални лампи, излъчващи неестествена и съответно изморителна светлина.

2. Усещане за постоянен студ
Чувството за постоянен дискомфорт от постоянните промени в температурата – нетърпим студ на улицата, горещина и задух в претъпкания автобус, рязък порив на студения вятър...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.