zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко заболявания, характерни само за зимата



Няколко заболявания, характерни само за зимата

здраве.bg

Минусовите температури, типични за студените месеци, често ни правят някои не дотам приятни “подаръци”. Най-трудно човешкият организъм понася комбинацията между студеното време и силния вятър. Предлагаме ви повече информация за някои типично зимни заболявания и как да се предпазите от тях.

Снежната болест

Тя възниква веднага след излизането на улицата в студен, но слънчев ден и започва с резки болки в очите, които се зачервяват, а клепачите отичат.
Ярката светлина уврежда ретината и може да влоши по-трайно зрението.

Специалистите препоръчват в мразовито слънчево време да се носят задължително слънчеви очила. Клепачите могат да се намазват със специални кремове против оток, които ще ви предпише дерматологът, а всички видове капки за очи с успокояващ ефект ще премахнат зачервяването на очите.

Студовата мигрена

При пребиваване на силен студ челюстта измръзва и се създава усещането, че главата ви “ще се пръсне”. Ако не се отнесете сериозно към този вид главоболие, може да развиете невралгия на тройния нерв, която вече не може да бъде премахната само със затопляне, а ще се наложи 2-3 седмично лечение под лекарски контрол, приемане на противовъзпалителни медикаменти и затопляне на болното място с вълнен шал.
Препоръчително е през зимата да се носи шапка и да не се злоупотребява със сладолед, с други студени десерти или напитки и с пушенето.

Алергия, причинена от студа

Зачервяват се ръцете и носът, а понякога се появява и ситен обрив. Интересно е, че това може да се наблюдава и при положителни температури между 5 и 10 градуса.

Такова състояние може да провокира запушване на носа, оток на Куинке (подпухване на лицето и шията), пристъп на бронхиална астма, силно главоболие.

При първите признаци на алергия трябва да се приеме някакъв антихистаминов (противоалергичен) препарат, който ще намали симптомите.

За да се убедите, че това наистина е алергия в резултат на студа, трябва да си направите тест. Потвърждението можете да...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.