zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зимните спортове – как да се предпазим от контузии



Зимните спортове – как да се предпазим от контузии

8 съвета, които може да са ви от полза.

здраве.bg

С началото на зимните месеци и падането на първия сняг, много от нас вземат ските, кънките или сноуборда и отиват по пистите и пързалките. Как обаче да се опазим от травми и да извлечем само най-доброто за нашето здраве от зимните спротове? Предлагаме ви няколко съвета, които е добре да следвате:

1. Каските не са само за велосипедистите. Специалистите ги препоръчват за всеки, който излиза по пистите и най-вече за децата под 12 години. Според статистиката най-голямото количество травми сред подрастващите се дължат именно на липсата на предпазна каска.

2. Обличайте се подходящо. Не е добра идея да облечете само една фланелка, а отгоре – екипа. Сложете няколко ката дрехи. Така ще можете едновременно да реагирате на промени в температурата, а и да се предпазите от прегряване (хипертермия) и доста натъртвания и порязвания, към които изстиналата кожа е особено податлива. Главата и най-вече лицето са най-изложени на външните влияния – затова винаги носете шапка (ако все пак не сте последвали първия ни съвет) и очила.

3. Винаги търсете компания на познати и приятели. Ако наблизо има повече хора, които са ви близки, не само ще намалите риска от травми, но ако товя все пак се случи, по-бързо ще се намери кой да ви окаже помощ, а това съвсем не е без значение.

4. Не си играйте върху леда. Паданията са най-честата причина за травми. Ако пистата за ски на места е заледена, избягвайте ги, а ако това е невъзможно, най-добре се откажете да се спускате по нея.

5. Избирайте места, където има достатъчно пространство и за вас. Препълнената пързалка или писта са твърде опасни, а и едва ли ще изпитате някакво удоволствие в сблъсканицата.

6. Светлината трябва да е задължително достатъчна. Недостигът на осветление скрива някои от опасните места и с това увеличава риска от травми.

7. Сигурността е приоритет и тя зависи от всеки от нас. Същото е като при движението...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.