zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Времето на шапките



Времето на шапките

здраве.bg

Минусовите температури са причина за честата поява на различни ушни възпаления. Особено чувствителни към лошото време и студения вятър са хората с нарушения в слуха. И в двата случая обаче е препоръчително шапката да бъде ваш неизменен атрибут.

Дори ако само веднъж в живота си сте страдали от възпаление на тройния нерв (остра пронизваща болка в шията и тила, съпроводена с главоболие и невъзможност да се движи шията), трябва да носите шапка през зимата дори когато карате кола - течението от отворения прозорец може да провокира повтаряне на заболяването.

Кратковременният, но рязък контраст в температурите може да провокира спазми на съдовете на главния мозък, а последствията от това са нарушения в термодинамиката и централното регулиране на работата на всички органи. Обикновено страда най-слабото звено - черен дроб, стомах, сърце. Често срещани са случаите, когато лекарите започват да ги лекуват, но дори не подозират първопричината – спазъма на съдовете.

Дори да нямате навика да носите шапка, защото смятате, че сте устойчиви към студа и не боледувате, това не може да се каже за вашата коса. Ако искате да я запазите гъста и здрава, задължително носете шапка.
В затоплени помещения тя трябва да се сваля, защото и прегряването е също толкова вредно за косата, колкото и преохлаждането.

За късите дестинации (от колата до офиса, от метрото до близкия магазин) можете да минете и без шапката. Но ако сте навън повече от 5-10 минути, този атрибут е абсолютно задължителен.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    деца    превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.