zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 масови заблуди за високото кръвно



10 масови заблуди за високото кръвно

Хипертонията е от заболяванията, които често остават скрити за дълго време.

здраве.bg

Артериалната хипертония (известна в разговорния език като повишено кръвно) е специфично заболяване - едва ли не всеки втори човек смята, че страда от нея, но знае как да се справи с болестта без лекарска помощ. И като всяко широко разпространено заболяване за него битуват редица заблуди.

1: Повишено кръвно има всеки, но от това не се умира

Артериалната хипертония е заболяване, основен признак на което е постоянното повишаване на артериалното налягане, а последствията от това са нарушения във функциите на жизнено важни органи: сърце, кръвоносни съдове, бъбреци, главен мозък. Днес артериалната хипертония и нейните усложнения под формата на инфаркт, инсулт, увреждане на бъбреците са сред водещите причини за смъртността. При това фаталните последици идват съвсем неочаквано.

2: Артериалната хипертония е болест на възрастните хора

Това е донякъде вярно, но болестта бързо се “подмладява”. Днес много често случаи на артериална хипертония се срещат и сред хора на около 30 години. Ако човек е започнал да страда от това заболяване на 30-35 годишна възраст и в продължение на следващите 15 години не е разбрал за това, а следователно не се е лекувал, с настъпването на пенсионната възраст той вече ще страда от сърдечна недостатъчност или ще бъде в рисковата група, предразположена към инсулт.

За съжаление понякога тези хора умират без да дочакат тази пенсионна възраст. За да се открие и предотврати заболяването, всеки човек над 25 години трябва поне веднъж годишно да измерва своето кръвно налягане.

3: Основните причини за артериалната хипертония са “лошият” ген и стресът

Наследственият фактор несъмнено играе важна роля. Но сама по себе си наследствената предразположеност не означава, че човек ще се разболее на всяка цена. Към наследствеността се добавят и други рискови фактори.

Един от тях е злоупотребата със сол. Данните показват, че дори да не подсолява храната си, съвременният човек получава от различни източници до 3 пъти повече сол...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.