zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да укрепим имунитета си през зимата



За да укрепим имунитета си през зимата

Въпреки някои противоречиви мнения, ваксините все пак са предпочитано средство.

здраве.bg

Имунитетът не е постоянна величина, а състояние на организма, което зависи от много фактори. Повечето от тях произтичат от самите нас. И това донякъде е добре, защото означава, че при подходящите мерки човек е в състояние да направи много за неговото укрепване - чрез различни подходи - хранене, външни източници на витамини и минерали, ваксини и т.н.

Подходящото хранене

То трябва да бъде балансирано, особено през зимата. В менюто трябва да бъде включено достатъчно количество вещества, необходими за нормалната работа на имунната система. В него задължително трябва да присъстват белтъчините (протеините) от растителен или животински произход (не по-малко от 100 г дневно), холестерол (в умерени количества), защото той е необходим за борбата с патогените.

Не изключвайте напълно и яйцата и животинските мазнини. Зимата не е подходящ период за т.нар. “обезмаслени диети”. Всеки ден можете да приемате 10 г животински и 20 г растителни мазнини. Като източник на животински мазнини можете да употребявате краве масло или сланина. Дозирана правилно, сланината всъщност не е вреден продукт – тя съдържа арахидонова киселина (полиненаситена мастна киселина), от която в организма се синтезират медиаторите на имунния отговор.

За осигуряването на необходимото на организма количество белтъчини диетолозите съветват всеки ден да се приемат около 300 грама месо, риба, извара, сирене (около 60 грама белтъчини) и 350 грама хляб (около 30 грама белтъчини). Останалите 10 грама белтъчини трябва за се набавят от зеленчуците. Трябва да се добавят 20 грама растителни мазнини (170-180 ккал) и 10 грама животински ( 10 грама краве масло – 70-80 ккал).

Витамините и минералите – без тях сме за никъде

Само един витамин не може да укрепи нашата имунна система. За нейната нормалната работа са жизнено необходими и някои минерали: желязо...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.