zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Все повече деца ще са с тегло далеч над норматаВсе повече деца ще са с тегло далеч над нормата

Смъртността от заболявания, свързани със затлъстяването, е съизмерима с тази от рак.

8 декември 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


Броят на затлъстелите деца рязко ще се увеличи през следващите години, сочат резултати от съвместно американско-датско изследване, цитирани от Ройтерс и публикувани в списание New England Journal of Medicine.

"Ако не вземем мерки, с всяко поредно поколение децата ще стават по-дебели и по-болнави от родителите си", казва Дейвид Лъдуиг от Детската болница в Бостън.

В датското изследване са проследени повече от една четвърт от милион ученици в Копенхаген от 1930 до 1976 г. Резултатите показват, че децата с наднормено тегло, особено момчетата, имат повече проблеми със сърцето.

Колкото по-тежки са децата, особено когато влязат в юношеска възраст, толкова по-голям е рискът за здравето им. Например за 13-годишно момче, чието тегло е 11,2 кг. над средното, има 33% по-висок риск (в сравнение с връстник с нормално телесно тегло) да получи сърдечен инфаркт или коронарна болест до 60-годишна възраст.

Резултатът подсказва, че за повече деца от когато и да било преди има опасност да развият коронарна болест като възрастни, казва Дженифър Бейкър от Центъра за здраве и общество в Копенхаген.

Американското изследване доказва, че броят на затлъстелите момчета, който сега е 25%, ще се увеличи до 30-37% до 2020 г., когато те станат на 35 години.

За момичетата, от които сега 32% са затлъстели, се очаква процентът да се повиши до 34-44%, прогнозира екипът, воден от Кирстен Бибинс-Доминго от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Тази тенденция ще доведе до повече случаи на сърдечни заболявания, диабет и хипертония в по-млада възраст. До 2035 г. преобладаването на сърдечните заболявания ще се повиши с 5-16%, прогнозират учените.

Д-р Лъдуиг казва, че наднорменото тегло и затлъстяването при децата може да намалят продължителността на живота в САЩ с 2 до 5 години до средата на 21 в. Такъв е ефектът на всички ракови заболявания, взети заедно, подчертава лекарят. БТА

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.