zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Честото похапване на крак повишава риска от рак



Честото похапване на крак повишава риска от рак

6 декември 2007, dieti.info

Хората, които редовно се хранят с чипс и други продукти от т.нар. фаст фуд, значително увеличават вероятността от поява на рак, а при жените - особено рак на шийката на матката и яйчниците, твърдят холандски учени, цитирани от ВВС.

Според тях пържените картофи, крекерите и бисквитите са на първите места в списъка на продуктите, повишаващи вероятността от развитието на ракови заболявания.

Учените от университета в Маастрихт са изследвали диетата на 120 хиляди души и са открили причинно-следствена връзка между употребата на продукти, съдържащи акриламид, и развитието на рака.

Акриламидът е химикал, който се образува в някои продукти в процеса на тяхната термична обработка и притежава канцерогенни свойства.

Резултатите от изследването показват, че например при жените, които всеки ден приемат по 40 мг акриламид, рискът от рак на шийката на матката или яйчниците е 2 пъти по-голям.

За пример - 40 мг акриламид се съдържат в половин пакет бисквити или чипс.(а)

още за правилното хранене и диетите

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.