zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата: алтернатива, а не магия



Акупунктурата: алтернатива, а не магия

здраве.bg

Какво знаем за акупунктурата? Взимат се игли, забиват се... където трябва и болният вече е изцелен. Но със сигурност малцина са наясно какъв точно е механизмът на действие, който според източната медицина води до лечение.
През последните 30-40 години акупунктурата все повече заема място като един от най-популярните методи на алтернативното лечение.

Когато през 1972 г. пионерът на американската акупунктура, лекарят от китайски произход Сян Ляо създава в САЩ първите курсове по тази древна лечебна методика, той е заплашен с уволнение. 35 години по-късно и в САЩ и в Канада вече има десетки хиляди специалисти, занимаващи се с акупунктура.

Китайците обясняват лечението чрез игли по много прост начин. Всички проблеми са предизвикани от неблагоприятните промени, които се извършват с “жизнената сила Ци”. Тя се разпространява в човешкото тяло благодарение на системата от меридиани (каналите). А иглите, вкарани в строго определените места, регулират интензивността и направлението на потока.
Разбира се, такива обяснения далеч не са достатъчни за привържениците на съвременната западна медицина, но може да се каже, че днес почти никой не смята, че акупунктурата е медицински отрасъл, който има нещо общо с магията.

При нея не се използва хипноза, тя предизвиква физиологични промени в човешкия организъм. Все повече са доказателствата, че с помощта на акупунктура може например успешно да се промени кръвното налягане и активността на мозъка, да се регулира дейността на хипоталамуса (зоната от главния мозък, която отговаря за усещането за болка, топлина и чувствителност на кожата).(а)

още по темата:
Акупунктурата е най-ефективният метод при болки в гърба!?
Акупунктурата деактивира части от мозъка

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.