zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата: алтернатива, а не магияАкупунктурата: алтернатива, а не магия

здраве.bg

Какво знаем за акупунктурата? Взимат се игли, забиват се... където трябва и болният вече е изцелен. Но със сигурност малцина са наясно какъв точно е механизмът на действие, който според източната медицина води до лечение.
През последните 30-40 години акупунктурата все повече заема място като един от най-популярните методи на алтернативното лечение.

Когато през 1972 г. пионерът на американската акупунктура, лекарят от китайски произход Сян Ляо създава в САЩ първите курсове по тази древна лечебна методика, той е заплашен с уволнение. 35 години по-късно и в САЩ и в Канада вече има десетки хиляди специалисти, занимаващи се с акупунктура.

Китайците обясняват лечението чрез игли по много прост начин. Всички проблеми са предизвикани от неблагоприятните промени, които се извършват с “жизнената сила Ци”. Тя се разпространява в човешкото тяло благодарение на системата от меридиани (каналите). А иглите, вкарани в строго определените места, регулират интензивността и направлението на потока.
Разбира се, такива обяснения далеч не са достатъчни за привържениците на съвременната западна медицина, но може да се каже, че днес почти никой не смята, че акупунктурата е медицински отрасъл, който има нещо общо с магията.

При нея не се използва хипноза, тя предизвиква физиологични промени в човешкия организъм. Все повече са доказателствата, че с помощта на акупунктура може например успешно да се промени кръвното налягане и активността на мозъка, да се регулира дейността на хипоталамуса (зоната от главния мозък, която отговаря за усещането за болка, топлина и чувствителност на кожата).(а)

още по темата:
Акупунктурата е най-ефективният метод при болки в гърба!?
Акупунктурата деактивира части от мозъка

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.