zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Акупунктурата деактивира части от мозъка



здраве.bg

Акупунктурата дективира онази част от мозъка, която управлява болката – това показват резултати, получени чрез скенер на мозъка на хора, при които е била приложена акупунктура на дълбочина от 1 см.

Екип от водещи учени от университетите в Лондон, Саутхямптън и Йорк са установили, че повърхностната акупунктура, при която иглата влиза на 1 мм, води до нормална реакция на болката, докато при дълбоката акупунктура лимбичната система се деактивира.

По този начин се оказва, че акупунктурата по някакъв начин влияе на усещането за болка. Най-изненадващ за учените се оказал факта, че акупунктурата има измерим ефект върху човешкия мозък.

Екипът, извършил изследването смята, че резултатите от него трябва да се вземат на сериозно и методът да се прилага в хирургията.

Има обаче и специалисти, които изказват съмнения, че акупунктурата е еднакво ефективна при всички. Професор Тони Смит от университета Дънди казва: ”По-вероятно е акупунктурата да има ефект, ако някой повярва, че е така. Смятам, че е психологически манипулативна техника за отвличане на вниманието. Нямаме намерение да стигнем до там, че да я прилагаме вместо традиционната анестезия”.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.