zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвната захар: правилното й ниво е критичен показателКръвната захар: правилното й ниво е критичен показател

Хипогликемията пречи на работата на мозъка и е предпоставка за сериозни хронични заболявания.

здраве.bg

Днес все повече хора страдат от диабет и са задължени редовно да наблюдават нивото на своята кръвна захар. Повечето от тях смятат, че колкото по-нисък е този показател, толкова по-добре.

Тези, които неправилно разбират принципите на нискокалоричните диети вярват, че намаляването на съдържанието на глюкоза в организма ще доведе до оздравяване или намаляване на теглото. Някои дори приемат препарати за намаляване на захарта.

Всички тези “мерки” способстват за намаляването на глюкозата в кръвта под минималното препоръчително ниво, към което се е адаптирал организмът и предизвикват тежко състояние – хипогликемия.

Главният мозък не може да работи без въглехидрати и употребява повече глюкоза, отколкото останалите органи. Здравият организъм регулира този процес по време на нощния сън и дори при продължително гладуване. Концентрацията на глюкоза в кръвта се поддържа за сметка на непрекъснатия разпад на запасите от полизахариди в черния дроб. Но много заболявания и нездравословният начин на живот могат да провокират синдрома, наречен хипогликемия.

Основните симптоми на хипогликемията са:
• обилно потене,
• силно чувство на глад,
• силна умора,
• треперене,
• понякога – главоболие,
• често прозяване,
• изтръпване на устните и пръстите.

Хипогликемията може да е сигнал за тежки заболявания (злокачествените образувания в задстомашната жлеза и хипоталамуса, недостатъчност в надбъбречната жлеза и други автоимунни или ендокринни заболявания).

Една от най-разпространените причини за хипогликемията е повишеното производство на инсулин, който намалява захарта в кръвта. Това състояние обикновено се развива няколко години преди началото на диабета. Повишеното производство на инсулин изтощава клетките на задстомашната жлеза, а това води до нарушаване на толерантността към глюкозата.
Няколко часа след употребата на десерт любителите на сладкиши в преддиабетно състояние могат да усетят признаците на хипогликемията.

При здравите хора...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.