zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвната захар: правилното й ниво е критичен показателКръвната захар: правилното й ниво е критичен показател

Хипогликемията пречи на работата на мозъка и е предпоставка за сериозни хронични заболявания.

здраве.bg

Днес все повече хора страдат от диабет и са задължени редовно да наблюдават нивото на своята кръвна захар. Повечето от тях смятат, че колкото по-нисък е този показател, толкова по-добре.

Тези, които неправилно разбират принципите на нискокалоричните диети вярват, че намаляването на съдържанието на глюкоза в организма ще доведе до оздравяване или намаляване на теглото. Някои дори приемат препарати за намаляване на захарта.

Всички тези “мерки” способстват за намаляването на глюкозата в кръвта под минималното препоръчително ниво, към което се е адаптирал организмът и предизвикват тежко състояние – хипогликемия.

Главният мозък не може да работи без въглехидрати и употребява повече глюкоза, отколкото останалите органи. Здравият организъм регулира този процес по време на нощния сън и дори при продължително гладуване. Концентрацията на глюкоза в кръвта се поддържа за сметка на непрекъснатия разпад на запасите от полизахариди в черния дроб. Но много заболявания и нездравословният начин на живот могат да провокират синдрома, наречен хипогликемия.

Основните симптоми на хипогликемията са:
• обилно потене,
• силно чувство на глад,
• силна умора,
• треперене,
• понякога – главоболие,
• често прозяване,
• изтръпване на устните и пръстите.

Хипогликемията може да е сигнал за тежки заболявания (злокачествените образувания в задстомашната жлеза и хипоталамуса, недостатъчност в надбъбречната жлеза и други автоимунни или ендокринни заболявания).

Една от най-разпространените причини за хипогликемията е повишеното производство на инсулин, който намалява захарта в кръвта. Това състояние обикновено се развива няколко години преди началото на диабета. Повишеното производство на инсулин изтощава клетките на задстомашната жлеза, а това води до нарушаване на толерантността към глюкозата.
Няколко часа след употребата на десерт любителите на сладкиши в преддиабетно състояние могат да усетят признаците на хипогликемията.

При здравите хора...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news

 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.