zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвната захар: правилното й ниво е критичен показател



Кръвната захар: правилното й ниво е критичен показател

Хипогликемията пречи на работата на мозъка и е предпоставка за сериозни хронични заболявания.

здраве.bg

Днес все повече хора страдат от диабет и са задължени редовно да наблюдават нивото на своята кръвна захар. Повечето от тях смятат, че колкото по-нисък е този показател, толкова по-добре.

Тези, които неправилно разбират принципите на нискокалоричните диети вярват, че намаляването на съдържанието на глюкоза в организма ще доведе до оздравяване или намаляване на теглото. Някои дори приемат препарати за намаляване на захарта.

Всички тези “мерки” способстват за намаляването на глюкозата в кръвта под минималното препоръчително ниво, към което се е адаптирал организмът и предизвикват тежко състояние – хипогликемия.

Главният мозък не може да работи без въглехидрати и употребява повече глюкоза, отколкото останалите органи. Здравият организъм регулира този процес по време на нощния сън и дори при продължително гладуване. Концентрацията на глюкоза в кръвта се поддържа за сметка на непрекъснатия разпад на запасите от полизахариди в черния дроб. Но много заболявания и нездравословният начин на живот могат да провокират синдрома, наречен хипогликемия.

Основните симптоми на хипогликемията са:
• обилно потене,
• силно чувство на глад,
• силна умора,
• треперене,
• понякога – главоболие,
• често прозяване,
• изтръпване на устните и пръстите.

Хипогликемията може да е сигнал за тежки заболявания (злокачествените образувания в задстомашната жлеза и хипоталамуса, недостатъчност в надбъбречната жлеза и други автоимунни или ендокринни заболявания).

Една от най-разпространените причини за хипогликемията е повишеното производство на инсулин, който намалява захарта в кръвта. Това състояние обикновено се развива няколко години преди началото на диабета. Повишеното производство на инсулин изтощава клетките на задстомашната жлеза, а това води до нарушаване на толерантността към глюкозата.
Няколко часа след употребата на десерт любителите на сладкиши в преддиабетно състояние могат да усетят признаците на хипогликемията.

При здравите хора...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.