zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвната захар: правилното й ниво е критичен показателКръвната захар: правилното й ниво е критичен показател

Хипогликемията пречи на работата на мозъка и е предпоставка за сериозни хронични заболявания.

здраве.bg

Днес все повече хора страдат от диабет и са задължени редовно да наблюдават нивото на своята кръвна захар. Повечето от тях смятат, че колкото по-нисък е този показател, толкова по-добре.

Тези, които неправилно разбират принципите на нискокалоричните диети вярват, че намаляването на съдържанието на глюкоза в организма ще доведе до оздравяване или намаляване на теглото. Някои дори приемат препарати за намаляване на захарта.

Всички тези “мерки” способстват за намаляването на глюкозата в кръвта под минималното препоръчително ниво, към което се е адаптирал организмът и предизвикват тежко състояние – хипогликемия.

Главният мозък не може да работи без въглехидрати и употребява повече глюкоза, отколкото останалите органи. Здравият организъм регулира този процес по време на нощния сън и дори при продължително гладуване. Концентрацията на глюкоза в кръвта се поддържа за сметка на непрекъснатия разпад на запасите от полизахариди в черния дроб. Но много заболявания и нездравословният начин на живот могат да провокират синдрома, наречен хипогликемия.

Основните симптоми на хипогликемията са:
• обилно потене,
• силно чувство на глад,
• силна умора,
• треперене,
• понякога – главоболие,
• често прозяване,
• изтръпване на устните и пръстите.

Хипогликемията може да е сигнал за тежки заболявания (злокачествените образувания в задстомашната жлеза и хипоталамуса, недостатъчност в надбъбречната жлеза и други автоимунни или ендокринни заболявания).

Една от най-разпространените причини за хипогликемията е повишеното производство на инсулин, който намалява захарта в кръвта. Това състояние обикновено се развива няколко години преди началото на диабета. Повишеното производство на инсулин изтощава клетките на задстомашната жлеза, а това води до нарушаване на толерантността към глюкозата.
Няколко часа след употребата на десерт любителите на сладкиши в преддиабетно състояние могат да усетят признаците на хипогликемията.

При здравите хора...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.