zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вреда от контрацептивите?



Вреда от контрацептивите?

Истини и заблуди за това дали и кога да ползваме контрацептиви и наистина ли могат да са опасни за здравето ни.

здраве.bg

... , трябва да се направи консултация със специалист, който ще намали дозата или ще назначи друг метод за предпазване.

Що се отнася до онкологичните заболявания, новите изследвания показват, че при жените, които са приемали противозачатъчни средства поне в продължение на 5 години, рискът от рак на яйчниците и ендометриоза е два пъти по-нисък в сравнение с тези, които не са ги приемали.

Някои момичета не използват орални контрацептиви, тъй като се опасяват, че ще забравят навреме и редовно да приемат таблетката. Ако от момента на пропуска са изминали по-малко от 12 часа, няма повод за тревога, тъй като контрацептивната ефективност се запазва.

Приемете таблетката веднага след като сте се сетили за пропуска. Ако са изминали повече от 12 часа, също приемете таблетката веднага след като сте си спомнили за нея, дори ако се наложи изпийте две таблетки едновременно, а в продължение на 7 дни използвайте допълнително и презерватив.

Много жени смятат, че хормоналните противозачатъчни препарати са вредни за организма и затова използват препарати от типа на спермицидите. Ако хормоналните препарати са противопоказни за жената, гинеколозите също могат да препоръчат спермициди. По време на тяхното използване е възможно да се появят алергични реакции, парене, сърбеж в областта на половите органи и при двамата партньори.

Прилаганите “на място” средства са надеждни, като при повторен полов акт трябва да се използва нова доза, което може да доведе до намаляване на потентността и непринудеността в сексуалните отношения.

Специалистите са на мнение, че хормоналните контрацептиви са най-провереният метод с най-голяма надеждност. При спазване на режима за приемане на таблетките тяхната ефективност е близка до 100%.

Влагалищният пръстен е една от новите разработки за контрацепция. Той съдържа много малки дози хормони, въвежда се местно, като приема формата на тялото на жената и удобно се разполага във влагалището. Този пръстен е разчетен за един...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.