zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вреда от контрацептивите?Вреда от контрацептивите?

Истини и заблуди за това дали и кога да ползваме контрацептиви и наистина ли могат да са опасни за здравето ни.

здраве.bg

Съвременният човек не само ползва повече от всякога контрацептиви, но и знае все повече за тях. Едновременно с това “арсеналът” от съществуващите средства за контрацепция непрекъснато нараства.

Независимо от всичко, не смятайте, че знаете достатъчно – питайте своя лекар или специалист, консултирайте се с него преди да ползвате едно или друго.

Младите жени най-често използват презервативи, за да се защитят от нежелателната бременност или венерическите заболявания, показва статистиката.

Понякога в техните чанти има и препарат за екстремна посткоитална контрацепция, например ако не са взети други мерки или в случай че презервативът се скъса. Наличието на такива таблетки е едновременно акт на предпазливост, но и незнание (или немарливост), защото тези таблетки по принцип са много силни - тяхното действие е основано на въвеждането на голяма доза хормони. Специалистите препоръчват подобни препарати да се използват не по-често от два пъти годишно. Тяхната честа употреба може да увреди репродуктивната система.

Такъв тип медикаменти обаче безспорно имат едно психологическо предимство – не е необходимо да се изгражда навикът за редовен прием. Затова и е много по-просто да се посяга към еднократните таблетки, отколкото да приемат редовно противозачатъчни средства с минимална доза хормони. Причините за това могат да бъдат и страх от напълняване, страх от някакво друго заболяване или опасение, че ще забравят да приемат лекарството.

Страхът от напълняване не е напълно неоснователен. През първите месеци от приемането на противозачатъчните таблетки понякога могат да възникнат странични ефекти: промяна в теглото, гадене, кръвотечение между отделните менструални цикли. Тези симптоми не са опасни и изчезват след 1-2 месеца, когато организмът се адаптира.

Противозачатъчните таблетки не мога да предизвикат силно напълняване. Съвременните препарати съдържат минимална доза хормони и не оказват клинично значимо влияние на теглото. Ако страничните ефекти не изчезнат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    секс и здраве    лекарства    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.