zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нови мерки за борба с корупцията в болниците предвиждат от НЗОКНови мерки за борба с корупцията в болниците предвиждат от НЗОК

31 октомври 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предлага по-строги мерки за ограничаване на корупцията в лечебните заведения през 2008 г. В подготвения от институцията проект за Национален рамков договор (НРД) се предвижда при постъпване в болница пациентът да подписва "Декларация за информираност по отношение на източника за плащане". По този начин ще се гарантира, че на болните няма да се искат допълнителни пари за дейности, осигурени от НЗОК, е аргументът на касата. В декларацията ще са изброени консумативите, които не се покриват от нея и трябва да се доплатят от болния.

Ако се докаже, че от пациента са искани пари за дейности, осигурени от НЗОК, институцията няма да преведе на лечебното заведение парите по клиничната пътека, обясни д-р Сашка Рускова, шеф на дирекция "Болнична помощ" в НЗОК. Според нея в момента хората са принуждавани да плащат за избор на лекар, за скъпи медикаменти, консумативи. Накрая, ако допълнителните средства надвишават плащаните от касата, лечението не се отчита по клинична пътека, въпреки че болният е здравно осигурен. По този начин се елиминират проверките на касата и не могат да се наложат санкции за това, че са нарушени правата на пациенти, плащали редовно здравните вноски, подчерта Рускова.

Предложението за включване на декларация за информираност за плащането ще бъде обсъдено с Българския лекарски съюз преди да стане част от НРД за 2008 г. Надяваме се, че лекарите няма да са против, защото по този начин се защитават правата на болните, каза Рускова.

Здравната каса ще изисква също в болниците да се съхраняват всички оригинални снимки и изследвания на пациентите. Имаме случаи, при които са ни показвали снимка на бял дроб, която е примерно на Иван Иванов, а върху нея е поставена лепенка с друго име, обясни Рускова. Когато болният трябва да се яви на лекарска комисия за определяне на инвалидност или иска да продължи лечението си на друго място, той ще може да получи изследванията си срещу подпис, предвиждат промените.

От касата...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.