zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването води до повишено кръвноНедоспиването води до повишено кръвно

Хроничният недостиг на сън значително увеличава риска от хипертония поне при жените.

От значение е и часът на събуждане, показват резултатите от изследване.

здраве.bg

Жените, които спят по-малко от 5 часа в денонощието, имат повишен риск от развитие на хипертония. До този извод са стигнали британски учени от Университета на Уоруик, изследвали почти 6600 доброволци.

Оказва се, че жените, които спят по-малко от 5 часа страдат от повишено кръвно налягане 2 пъти по-често, отколкото тези, които спят по 7 или повече часове. При мъжете такава закономерност не се наблюдава.

Известно е, че високото кръвно - артериалната хипертония (т.е. артериално налягане по-високо от 130/ 90 мм рт. ст.) е един от основните рискови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания.

“Ние установихме, че недоспиването и още повече безсънието увеличава риска не само от хипертония, но и от инфаркт и инсулт”, подчертава ръководителят на изследването проф. Франческо Капучо. Той отбелязва, че в по-ранни изследвания недоспиването се сочи и като рисков фактор за развитието на затлъстяване и захарен диабет, съобщава списание Hypertension.

Освен това важна роля играе не само продължителността на съня, но и времето на събуждане, твърдят японски учени. Според данните от изследвания, проведени от специалистите от няколко университета и болници в Киото, при т.нар. “хора-чучулиги” съществува повишен риск от хипертония и инфаркт.

Анализирайки данните на 3017 души между 23 и 90 г., учените твърдят, че хората, които стават от сън по-рано от 5 часа сутринта, страдат от хипертония 1,7 пъти по-често (и 2 пъти по-често от атеросклероза) в сравнение с тези, които стават с 2-3 часа по-късно.

“Нашите изследвания опровергават разпространеното мнение, че ранобудните се отличават с добро здраве”, съобщава ръководителят на изследването проф. Маюко Кадоно (Mayuko Kadono) в доклада си, изнесен на конгреса на Световната федерация на общностите на изследователите на съня и медицината на съня, проведен наскоро в Австралия.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.