zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На зрението влияят и гените, но най-вече как използваме очите си



На зрението влияят и гените, но най-вече как използваме очите си

Ако зрението на родителите е наред, шансът детето да има лошо зрение е около 25%.

здраве.bg

... в очите.

Ако наблюдавате 2-3 от тези симптоми, вашата зрителна умора е от средна степен. 4 или повече синдрома говорят за зрителна умора с хроничен характер, както и за наличието на “синдром на компютърното зрение”. Без необходимата профилактика това може да доведе до намаляване на зрителната острота.

Възрастови изменения на зрителната острота
Възрастта над 40-45 години е опасен за зрението период. Именно на тази възраст при повечето хора започва да се развива старческото далекогледство. Появява са затруднение при разглеждането на близки предмети: те не са ясни (особено вечер), когато очите са изморени. Далекогледите хора държат вестника или книгата колкото се може по-далеч от себе си и използват по-ярка светлина. От това очите се уморяват още повече и се появява главоболие.

С възрастта лещата на окото губи своята еластичност, става по-твърда. Очните мускули не могат да я свият и очите престават да виждат ясно на близко разстояние.
Освен това с годините се влошава състоянието на кръвоносните съдове, а това е пагубно за очите: влошава се работата на очните мускули, страда ретината.
Последните изследвания показват, че ако се осигури пълноценно хранене на тъканите на очите, може да се забави или дори предотврати развитието на старческото далекогледство.

Влошаване на зрението на шофьорите при здрач
Очите на шофьорите изпитват голямо зрително натоварване. А управлението на автомобила в условия на лошо осветление, рязка промяна в осветеността на пътя, заслепяващи фарове от насрещния автомобил буквално “изважда очите от строя”.
Способността на човека да вижда добре в здрач и лошо осветление зависи от състоянието на очите. Това се определя от съдържанието на родопсин (особено чувствително към светлината вещество) в клетките на ретината.
Именно недостигът на родопсин предизвиква влошаване на зрението при здрач и дори “кокоша слепота”. Най-доброто решение в такава ситуация е да не шофирате.
За да се избегнат подобни проблеми, очите трябва да...

 
 
Още по темите:
55+    деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.