zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На зрението влияят и гените, но най-вече как използваме очите си



На зрението влияят и гените, но най-вече как използваме очите си

Ако зрението на родителите е наред, шансът детето да има лошо зрение е около 25%.

здраве.bg

Човешкото око е уникален, изключително сложен оптичен “уред”. Човекът вижда ясно заобикалящия го свят само когато всички отдели на окото работят хармонично.
Ретината е вътрешната обвивка на окото, която възприема света. При разрушаване на ретината окото ослепява. През последните години офталмолозите с тревога отбелязват нарастване в броя на заболяванията, свързани със зрението. Идеално създаденото от природата око се оказва лошо приспособено към съвременните натоварвания и разрушителни въздействия, на които често го подлагаме.

Според специалистите, ако зрението на родителите е наред, шансът на детето да има лошо зрение е равен на 25%. Но дори при лоша наследственост развитието на късогледство може да не се допусне. Човешкото око притежава своеобразен запас, който буквално спасява зрението в “трудни моменти”.
Зрението започва да се влошава, ако този резерв е изчерпан. Телевизорът, компютърните игри, прекомерното натоварване в училище вредят на очите на децата. Изчислено е, че за периода на обучение в училище броят на късогледите деца се увеличава 10 пъти.

Късогледството се проявява предимно в ранната училищна възраст.
При четене очите на детето са в постоянно напрежение. Очните мускули се уморяват, получават се спазми, нарушава се кръвообращението в очните тъкани - късогледството започва да прогресира активно.
Ако вашето дете присвива очи, разглеждайки отдалечени предмети, ако при четене се навежда ниско над книгата и наклонява главата си на една страна, често търка очи или се оплаква от главоболие или раздвоен образ, това са признаци за намаляване на остротата на зрението.
Късогледството може да промени поведението и дори характера. Повечето деца, които страдат от проблем със зрението, срещат повече трудности в ученето. Те не виждат добре написаното на дъската, не разбират задачата, стесняват се да се приближат или попитат учителя.

От голямо претоварване страдат и децата в по-напреднала възраст. Сънливост, постоянно главоболие, хронична умора...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    деца    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.