zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Соковете – полезни, но кога?



Соковете – полезни, но кога?

dieti.info
четете още в dieti.info


... от възстановени сокове. Той е изкуствена напитка, направена от концентрат, захар и вода. Понякога в нектарите се добавят лимонена или аскорбинова киселина (витамин С), натурални ароматизатори. Количеството натурален сок в нектарите е 25-50%. Нектарите се делят на няколко вида:
- нектари, получени от класическите сокове (портокалов или ябълков) чрез разреждане с вода и добавяне на захар
- нектари, които се получават от сока на лимон, маракуя, които са с толкова тръпчив вкус, че могат да се пият само след добавяне на захар или в смес с други сокове.
- нектари от банани, праскови, вишни които приличат повече на пюре.

Ето и повече информация за най-популярните сокове

Портокалов сок
Богат е на витамин С, различни минерали и антиоксиданти. Според някои изследвания неговата всекидневна употреба намалява вероятността от заболяване от рак на стомаха, устата и гърлото с до 50%. Дерматолози препоръчват дори да намазваме с него кожата си при пребиваване на силно слънце, тъй като това способства за намаляването на вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Сок от нар
Нарът е богат на аскробинова киселина. Сокът от него е препоръчителен при изтощаване, малокръвие, атеросклероза, респираторни инфекции, бронхиална астма, ангина и радиационно облъчване. Той помага и при захарен диабет и стомашно-чревни разстройства.

Доматен сок
Подходящ е при разстройства в обмяната на веществата и сърдечно-съдови заболявания. Съдържа много калий, необходим за поддържането на сърдечния мускул.

Сок от ананас
Той съдържа уникалното вещество бромелаин, което способства добре за изгарянето на мазнините. Този микроелемент притежава и подмладяващ ефект. Специалистите препоръчват употребата на сок от ананас при заболявания на бъбреците и ангина.

Сок от грейпфрут
Той също помага в борбата с наднорменото тегло, като подобрява храносмилането, активизира дейността на черния дроб и възпрепятства образуването на мазнините. При редовната потреба на този сок...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.