zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Соковете – полезни, но кога?



Соковете – полезни, но кога?

dieti.info
четете още в dieti.info


Много хора смятат сока за натурален и съответно полезен продукт, който може да се пие в неограничени количества. Но това невинаги е така.

1. Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 ч. л. захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 литър сок от ябълки – 900 ккал. Повечето сокове засилват апетита и с това способстват за натрупването на излишни килограми. Прекомерното количество захар може да доведе до появата на диабет.

2. Върху някои напитки пише, че са произведени “без захар” или “ с ниско съдържание на захар”. Понякога обаче захарта в тях е заменена с изкуствени подсладители, които въпреки че не съдържат калории с нищо не са по-добри от захарта.

3. В повечето сокове се съдържат много киселини, които способстват за разрушаването на зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова те трябва да с употребяват много внимателно – особено при остеопороза.

4. Голямото количество сок, поето за кратко време, може да доведе до хронична диария.

5. Съществуват противопоказания за употребата на сок. Например язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.


100% натуралните сокове се срещат рядко в магазините и обикновено можете да ги познаете по по-високата цена. Най-разпространеният начин за обработването и производството на сокове е концентрацията. Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна, на място в него се добавя вода и след това той се пуска в продажба. За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината от витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.
При възстановяването на сока в него се добавя не само вода, но и захар или нейни заместители, лимонена киселина, натурални ароматизатори, дори консерванти.

Нектарът също се получава...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.