zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стенокардията “обича” повече мъжетеСтенокардията “обича” повече мъжете

Според статистиката от стенокардия страдат 65% от мъжете и 35% от жените.

здраве.bg

Исхемичната болест на сърцето днес е един от най-актуалните проблеми на медицината. Това е група от заболявания, към която принадлежат стенокардията, инфарктът на миокарда и други. В съвременния цивилизован свят с високо икономическо развитие тези болести са водещи в структурата на заболеваемостта и смъртността сред населението.

Според статистиката от стенокардия страдат 65% от мъжете и 35% от жените. По-ниският процент при жените се обяснява с еластичността на съдовете преди периода на менопауза – хормоните (най-вече естрогените) имат антисклеротично действие. Но след настъпването на менопаузата и при жените рискът от заболяването става еднакъв с този при мъжете.
Стенокардията е честа причина за моментална смърт или инфаркт на миокарда с различни усложнения.

Терминът “стенокардия” става популярен още през 18 век, когато Хебертен описва за първи път това заболяване и определя неговите основни субективни прояви. То може да бъде както самостоятелно заболяване, така и симптом за исхемична болест на сърцето.
Стенокардията възниква в резултат на развитието на атеросклероза в сърдечните съдове и се проявява с болка и усещане за свиване в областта на сърцето. Тази болка може да бъде също симптом за хипертония, порок на сърцето, кардиосклероза и т.н.

Пристъпът на стенокардия се предизвиква от спазъм на атеросклеротичните изменения на съдовете, който намалява обезпечаването на мускулите на сърцето с кислород. Това раздразва нервните рецептори и създава усещането за болка.
Ако болката възниква по време на физическо или нервно натоварване, болестта се нарича стенокардия на напрежението, а когато сърцето ни безпокои в състояние на покой (по време на сън) – стенокардия на покоя.

Внезапният пристъп на стенокардия може да се появи поради вълнение, ходене, физическо натоварване, пушене, злоупотреба с големи дози алкохол, пребиваване в задимено или прашно помещение или на силен студ. Обикновено болката възниква рано сутринта (към 4-5 часа). Метеорологичните и геомагнитните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.